Kari Kepala Ikan Salmon.
You can cook Kari Kepala Ikan Salmon using 17 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Kari Kepala Ikan Salmon
- Prepare 2 of kepala ikan salmon.
- You need 5 of biji bawang merah (kisar halus).
- You need 2 ulas of bawang putih (kisar halus).
- It's 1 of inci halia (kisar halus).
- Prepare 1/2 of kunyit hidup (kisar halus).
- Prepare 2 of biji tomato.
- Prepare 10 of biji bendi.
- You need 1 of peket rempah kari ikan.
- It's 1 of inci lengkuas (diketuk).
- You need 1 cawan of air asam jawa.
- You need of Air secukupnya.
- You need of Garam dan gula secukup rasa.
- It's of Bahan tumis :.
- It's 3 of biji bawang merah dihiris.
- Prepare 1 ulas of bawang putih dihiris.
- You need 2 of tangkai daun kari.
- It's 1 camca of besar rempah campur.
Langkah memasak Kari Kepala Ikan Salmon
- Cuci kepala ikan salmon bersih-bersih..
- Satukan bahan kisar halus dengan rempah kari, kacau rata hingga menjadi pes. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam oeriuk, masukkan bahan-bahan tumis hingga harum, lengkuas yang diketuk dan masukkan pes rempah yang dikisar. Masak hingga pecah minyak. Guna api kecil dan kacau selalu..
- Masukkan air asam jawa, kacau rata dan masukkan air biar sampai mendidih. Masukkan kepala ikan salmon, kacau perlahan. Masukkan bendi, masak hingga bendi lembut..
- Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan boleh di makan.