Easiest Way to Prepare Appetizing Kari Kepala Ikan Salmon

Kari Kepala Ikan Salmon.

Kari Kepala Ikan Salmon You can cook Kari Kepala Ikan Salmon using 17 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Kari Kepala Ikan Salmon

  1. Prepare 2 of kepala ikan salmon.
  2. You need 5 of biji bawang merah (kisar halus).
  3. You need 2 ulas of bawang putih (kisar halus).
  4. It's 1 of inci halia (kisar halus).
  5. Prepare 1/2 of kunyit hidup (kisar halus).
  6. Prepare 2 of biji tomato.
  7. Prepare 10 of biji bendi.
  8. You need 1 of peket rempah kari ikan.
  9. It's 1 of inci lengkuas (diketuk).
  10. You need 1 cawan of air asam jawa.
  11. You need of Air secukupnya.
  12. You need of Garam dan gula secukup rasa.
  13. It's of Bahan tumis :.
  14. It's 3 of biji bawang merah dihiris.
  15. Prepare 1 ulas of bawang putih dihiris.
  16. You need 2 of tangkai daun kari.
  17. It's 1 camca of besar rempah campur.

Langkah memasak Kari Kepala Ikan Salmon

  1. Cuci kepala ikan salmon bersih-bersih..
  2. Satukan bahan kisar halus dengan rempah kari, kacau rata hingga menjadi pes. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak dalam oeriuk, masukkan bahan-bahan tumis hingga harum, lengkuas yang diketuk dan masukkan pes rempah yang dikisar. Masak hingga pecah minyak. Guna api kecil dan kacau selalu..
  4. Masukkan air asam jawa, kacau rata dan masukkan air biar sampai mendidih. Masukkan kepala ikan salmon, kacau perlahan. Masukkan bendi, masak hingga bendi lembut..
  5. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan boleh di makan.