Ikan Percik.
You can cook Ikan Percik using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Ikan Percik
- You need 4 of ekor ikan Kembong.
- Prepare 500 gm of santan.
- Prepare 5 of biji bawang merah.
- You need 2 ulas of bawang putih.
- Prepare 6 of biji cili kering.
- Prepare 1 of sudu besar garam.
- You need 1 of sudu kecil gula.
Langkah memasak Ikan Percik
- Blander hingga halus bawang merah, bawang putih dan cili kering.
- Perap bahan-bahan yang diblender pada ikan, biarkan dalam 15 minit..
- Masokkan santan, garam dan gula. Ikan di susun dalam pemangan..
- Bakar ikan. Setiap 3 minit siram ikan dengan adunan santan (sambil dimasak atas api yang kecil hingga pekat). Ulangi proses ini hingga ikan masak.