How to Make Delicious Gulai Ayam Cili Api Bujang ringkas dan mudah

Gulai Ayam Cili Api Bujang ringkas dan mudah.

Gulai Ayam Cili Api Bujang ringkas dan mudah You can have Gulai Ayam Cili Api Bujang ringkas dan mudah using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Gulai Ayam Cili Api Bujang ringkas dan mudah

  1. Prepare of Ayam 7,8 ketul.
  2. You need of Cili api 17-25 biji (bergantung tahap pedas yang anda mahu).
  3. Prepare of Kunyit hidup setengah inci.
  4. Prepare of Serai sebatang dua. Bergantung pada saiz kalau besar letak satu.
  5. It's of Kentang 2 biji.
  6. You need of Bawang merah 1 biji (tumbukkan kasar).
  7. It's of Bawang putih seulas(tumbukkan kasar).
  8. Prepare 200 ml of Santan.
  9. It's of Air kosong plus minus 100 ke 150ml.
  10. Prepare of Garam 1 sudu atau bergantung masin macam mana anda mahu.
  11. You need 1 sudu makan of Gula.
  12. It's of Asam keping setengah keping.

Langkah memasak Gulai Ayam Cili Api Bujang ringkas dan mudah

  1. Okay. Kisarkan cili api dan kunyit..
  2. Panaskan periuk. Api kecil ye dan masukkan bahan yang dikisar, bawang putih,bawang merah,serai. Tumiskan hingga bau naik..
  3. Selepas itu masukkan ayam, kentang,asam keping,air sedikit dan santan separuh kotak dulu. Dan biarkan seketika dalam kurang 5,8 minit. Api kecilkan ye..
  4. Dan selepas itu masukkan lah baki santan kotak,air,gula dan garam. Kacau sikit dan tunggu gulai menggelegak dalam 10 ke 15 minit macam itu. Rasa sikit kuah. Kalau suka dengan rasa itu. Sila hidangkan. Kalau anda rasa ada yang kurang. Tak sesuai dengan rasa yang anda mahu. Anda pergilah touch up lauk itu dengan gula,garam atau air..