Cendol Kacang Merah.
You can have Cendol Kacang Merah using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Cendol Kacang Merah
- You need 1 of peket cendol (instant).
- Prepare 1 tin of susu cair(campur 1/2 tin air panas).
- You need 1 tin of kacang merah.
- It's 150 gm of buah anau/kabung sira (kebetulan stock ada dlm peti ais).
- You need 180 gm of nise/gula melaka.
- Prepare 3 of sdm gula.
- You need 1 helai of daun pandan.
- You need 300 ml of air.
- Prepare 1/2 of sdt garam halus.
- Prepare of Ais Batu secukupnya.
Langkah memasak Cendol Kacang Merah
- Sediakan semua bahan2.
- Langkah pertama masak gula nise dengan 300 ml air...masukan gula serta daun pandan...biarkan gula nise cair...padamkan api dapur. sejukan air gula nise seketika..
- Bilas cendol dan toskan... masukan susu cair kedalam mangkuk tambahkan air panas serta masukan garam larutkan hingga sebati..
- Susunkan kesemua bahan2 cendol...air gula nise ditapis dan masukan kedalam mangkuk...sediakan Ais batu secukupnya...akk xada pengisar ais jadi akk gunakan ais kiub...siap untuk hidangan.
- Cendol Kacang Merah #StyleAzaAaj is done...Cara hidangan...sediakan mangkuk yang bersesuaian...masukan 3 sdm cendol,1sdm kacang merah,1sdm buah kabung,3sdm air gula nise,1 senduk susu cair dan masukan ais batu secukupnya...yummy the best dessert...Malaysians Favourite😋👍👍❤️.