How to Make Tasty Cendol Kacang Merah

Cendol Kacang Merah.

Cendol Kacang Merah You can have Cendol Kacang Merah using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Cendol Kacang Merah

  1. You need 1 of peket cendol (instant).
  2. Prepare 1 tin of susu cair(campur 1/2 tin air panas).
  3. You need 1 tin of kacang merah.
  4. It's 150 gm of buah anau/kabung sira (kebetulan stock ada dlm peti ais).
  5. You need 180 gm of nise/gula melaka.
  6. Prepare 3 of sdm gula.
  7. You need 1 helai of daun pandan.
  8. You need 300 ml of air.
  9. Prepare 1/2 of sdt garam halus.
  10. Prepare of Ais Batu secukupnya.

Langkah memasak Cendol Kacang Merah

  1. Sediakan semua bahan2.
  2. Langkah pertama masak gula nise dengan 300 ml air...masukan gula serta daun pandan...biarkan gula nise cair...padamkan api dapur. sejukan air gula nise seketika..
  3. Bilas cendol dan toskan... masukan susu cair kedalam mangkuk tambahkan air panas serta masukan garam larutkan hingga sebati..
  4. Susunkan kesemua bahan2 cendol...air gula nise ditapis dan masukan kedalam mangkuk...sediakan Ais batu secukupnya...akk xada pengisar ais jadi akk gunakan ais kiub...siap untuk hidangan.
  5. Cendol Kacang Merah #StyleAzaAaj is done...Cara hidangan...sediakan mangkuk yang bersesuaian...masukan 3 sdm cendol,1sdm kacang merah,1sdm buah kabung,3sdm air gula nise,1 senduk susu cair dan masukan ais batu secukupnya...yummy the best dessert...Malaysians Favourite😋👍👍❤️.