Ikan masak cuka. Sangat sesuai dimakan time rasa tak sedap badan. Nak gantii dgn ikan apa pun terpulang pd. Memang berselera makan ikan masak cuka yang sangat sedap ini.
Mesti ramai antara pembaca yang masih kurang familiar dengan ikan masak cuka. Padahal ini ialah menu yang sedap untuk dicubakan. Ikan masak cuka ini mempunyai rasa masam-masam dan ia amat menyelerakan. You can have Ikan masak cuka using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Ikan masak cuka
- You need 5 of ketul ikan(terpulang ikan jenis apa pun,saya guna ikan tongkol).
- You need 4 ulas of bawang merah*.
- It's 1 of sudu serbuk kunyit.
- Prepare 3 ulas of bawang putih*.
- Prepare 1 of inci halia*.
- You need 1 of biji bawang besar(potong bulat).
- Prepare 2 of biji lada besar merah(dihiris serong).
- It's 1 of sudu besar biji sawi.
- Prepare 1 of sudu besar gula.
- It's 3 of sudu besar cuka makan.
- Prepare 1 of biji timun di potong memanjang.
- You need 1 1/2 of sudu garam/secukup rasa.
- You need of Minyak utk mengoreng.
- Prepare of Air secukupnya.
Ikan masak cuka ini juga menutupi rasa hanyir ikan apabila dimasak. Anda boleh membuat resepi ini dengan apa-apa. Lumuri dengan air jeruk nipis garam, diamkan selama. MW: Menarik resipi simple ikan masak cuka yang dikongsikan ini.
Langkah memasak Ikan masak cuka
- Sediakan bahan bahan,ikan dibersihkan dan digaul garam kunyit. Hiris halus bahan2 yg bertanda*.
- Panaskan minyak di dalam kuali.goreng ikan hingga masak..
- Kemudian ringgalkan sedikit minyak goreng ikan tadi di dalam kuali,tumis bawang yg dihiris tadi.tumis hingga layu dan naik bau wangi.kemudian masukkan 2 cawan air..
- Biarkan mendidih,masukkan ikan,timun dan lada yg dipotong serong.kemudian masukkan cuka garam dan gula.perasakan garam secukupnya.biarkan mendidih lagi.masukkan bawang.biarkan seketika.bila bawang dah agak layu boleh la tutup api.siap dan boleh dihidangkan.
Mak-mak yang tak de idea nak masak apa nanti boleh cuba resipi yang wanita ini kongsikan. Goreng ikan sehingga kekuningan dan masak. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan cuka, garam dan gula dan kacau seketika. Lumuri ikan gurame dengan garam dan air jeruk nipis, diamkan Tambahkan garam, gula dan cuka.