Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP.
You can cook Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP using 8 ingredients and 2 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP
- Prepare 5 of ketul/1 ekor ikan patin saiz kecil (saya lebih suka patin sangkar/liar).
- You need 2 of senduk kecik tempoyak.
- Prepare 10 of biji cilipadi hijau dan merah.
- You need 1 of inci kunyit hidup.
- It's 1 of biji timun tua (saya tak buang biji sebab nak rasa masam dari biji timun).
- It's 1 of kuntum bunga kantan (taknak letak takpe).
- Prepare 3 of tangkai daun kesom.
- It's 1 keping of asam keping jika tempoyak tidak masam.
Langkah memasak Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP
- Kisar lumat cilipadi, kunyit dan tempoyak bersama air..
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama bunga kantan dan daun kesom. Tambah air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki. Bila kuah menggelegak, boleh masukkan ikan dan timun tua. Tambah asam keping jika kurang masam. Perasakan garam. Tutut api bila ikan dah masak. Siap!.