Recipe: Tasty Ikan Patin Masak Tempoyak

Ikan Patin Masak Tempoyak.

Ikan Patin Masak Tempoyak You can cook Ikan Patin Masak Tempoyak using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Ikan Patin Masak Tempoyak

  1. It's 1 of ekor ikan patin sederhana besar.
  2. Prepare 10 of biji cili hijau(melaka).
  3. Prepare 2 of biji cili merah.
  4. It's 2 of inci kunyit.
  5. Prepare 1 cawan of tempoyak.
  6. Prepare 1 of tangkai daun kesum (saya x letak).
  7. Prepare 1 of tangkai bunga kantan.
  8. Prepare 1 keping of asam keping (sekiranya tidak cukup masam).
  9. Prepare of Garam secukup rasa.
  10. Prepare of Gula secukup rasa.

Langkah memasak Ikan Patin Masak Tempoyak

  1. Tumbuk kasar cili hijau/melaka/padi, cili merah dan kunyit hidup.
  2. Gaulkan bersama tempoyak. Masukkan ke dalam periuk bersama 4 cawan air.
  3. Basuh/cucu ikan patin dgn tepung dan limau nipis.
  4. Setelah kuah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ikan. Masukkan garam dan gula. Biarkan sehingga ikan masak. Siap untuk dihidangkan.