Ikan Patin Masak Tempoyak.
You can cook Ikan Patin Masak Tempoyak using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ikan Patin Masak Tempoyak
- It's 1 of ekor ikan patin sederhana besar.
- Prepare 10 of biji cili hijau(melaka).
- Prepare 2 of biji cili merah.
- It's 2 of inci kunyit.
- Prepare 1 cawan of tempoyak.
- Prepare 1 of tangkai daun kesum (saya x letak).
- Prepare 1 of tangkai bunga kantan.
- Prepare 1 keping of asam keping (sekiranya tidak cukup masam).
- Prepare of Garam secukup rasa.
- Prepare of Gula secukup rasa.
Langkah memasak Ikan Patin Masak Tempoyak
- Tumbuk kasar cili hijau/melaka/padi, cili merah dan kunyit hidup.
- Gaulkan bersama tempoyak. Masukkan ke dalam periuk bersama 4 cawan air.
- Basuh/cucu ikan patin dgn tepung dan limau nipis.
- Setelah kuah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ikan. Masukkan garam dan gula. Biarkan sehingga ikan masak. Siap untuk dihidangkan.