Recipe: Yummy Gulai Ikan Tongkol

Gulai Ikan Tongkol.

Gulai Ikan Tongkol You can cook Gulai Ikan Tongkol using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Gulai Ikan Tongkol

  1. You need 1 of ekor ikan tongkol size sederhana.
  2. You need 1 of mangkuk santan pekat.
  3. It's 2 of sudu besar serbuk kari ikan.
  4. It's 5 of biji cili api.
  5. Prepare of Bahan2 diblend.
  6. It's 3 ulas of bawang merah.
  7. Prepare 2 ulas of bawang putih.
  8. Prepare 5-6 of tangkai cili kering.

Langkah memasak Gulai Ikan Tongkol

  1. Masukkan santan pekat ke dlm periuk.. Kacau dengan api yang sederhana.. Kacau sehingga santan pecah minyak...
  2. Setelah santan pekat & pecah minyak masukkan cili kering & bawang yang telah diblend...
  3. Masukkan serbuk kari, 4 keping asam keping, 1/4 nissan / gula melaka serta garam dan sedikit gula.. Biarkan mendidih seketika.. Tambahkan air...
  4. Masukkan ikan dan cili api.. Biarkan mendidih sehingga ikan masak...
  5. Nota: Kalau guna ikan tongkol putih (ore klate panggil "aye kurik") lebih baik rebus dulu ikan bersama garam dan asam keping..