Gulai Ikan Tongkol.
You can cook Gulai Ikan Tongkol using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Gulai Ikan Tongkol
- You need 1 of ekor ikan tongkol size sederhana.
- You need 1 of mangkuk santan pekat.
- It's 2 of sudu besar serbuk kari ikan.
- It's 5 of biji cili api.
- Prepare of Bahan2 diblend.
- It's 3 ulas of bawang merah.
- Prepare 2 ulas of bawang putih.
- Prepare 5-6 of tangkai cili kering.
Langkah memasak Gulai Ikan Tongkol
- Masukkan santan pekat ke dlm periuk.. Kacau dengan api yang sederhana.. Kacau sehingga santan pecah minyak...
- Setelah santan pekat & pecah minyak masukkan cili kering & bawang yang telah diblend...
- Masukkan serbuk kari, 4 keping asam keping, 1/4 nissan / gula melaka serta garam dan sedikit gula.. Biarkan mendidih seketika.. Tambahkan air...
- Masukkan ikan dan cili api.. Biarkan mendidih sehingga ikan masak...
- Nota: Kalau guna ikan tongkol putih (ore klate panggil "aye kurik") lebih baik rebus dulu ikan bersama garam dan asam keping..