Asam Pedas Kuning Kelantan.
You can cook Asam Pedas Kuning Kelantan using 9 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Asam Pedas Kuning Kelantan
- It's 3 of ketul ikan patin.
- It's 2 of inci lengkuas.
- It's 2 of inci kunyit hidup.
- You need 3 of biji bawang merah.
- It's 2 of biji cili (cheyah guna cili besar dan cili merah).
- It's Daun of kesum.
- Prepare 2 keping of asam keping.
- You need Sedikit of air.
- You need of Garam dan gula secukupnya.
Langkah memasak Asam Pedas Kuning Kelantan
- Blanderkan semua bahan kecuali ikan, asam keping dan daun kesum..
- Masukkan dalam periuk dan tambah setengah cawan air. Letak ikan dan panaskan sehingga mengelegak kuahnya. Baru boleh masukkan asam keping.
- Lepas itu, masukkan garam dan gula secukupnya. Biarkan ikan masak sepenuhnya..
- Last sekali, masukkan daun kesum. Dah siap untuk dihidang. 😍.