How to Cook Delicious Badak Berendam

Badak Berendam.

Badak Berendam You can cook Badak Berendam using 18 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Badak Berendam

  1. Prepare of Inti.
  2. You need 200 gm of kelapa parut (ambil putih sahaja.
  3. Prepare 500 gm of gula merah.
  4. Prepare of Secubit garam.
  5. It's 500 ML of air.
  6. It's 2 helai of daun pandan, disimpul.
  7. It's 1 sudu makan of tepung pulut.
  8. You need of Kulit Badak Berendam.
  9. You need 1500 gm of tepung pulut.
  10. Prepare 3 sudu makan of tepung gandum.
  11. You need 500 ML of air.
  12. It's 1 sudu teh of pewarna hijau.
  13. Prepare of Kuah Santan.
  14. It's 3 Kotak of Kecil Santan(600ML).
  15. Prepare 800 ML of air.
  16. It's 1 sudu teh of garam.
  17. You need 2 helai of daun pandan disimpul.
  18. Prepare 3 sudu makan of tepung beras.

Langkah memasak Badak Berendam

  1. Bahan untuk inti, Cairkan gula melaka,masukkan air, secubit garam dan daun pandan, kemudian toskan gula tadi, masukkan ke dalam kuali.
  2. Masukkan kelapa parut, diikuti daun pandan dan garam, kacau sebati sehingga air tadi sedikit kering, api kena perlahan ya..
  3. Bila air inti tadi sedikit kering masukkan 1 sudu makan tepung pulut, agar inti tadi mudah untuk dibentuk, kemudian kacau selama 10minit, tutup api tunggu sehingga sejuk, kemudian bulat-bulatkan inti tadi seperti dalam gambar.
  4. Satukan bahan2 untuk buat kulit badak berendam, uli sehingga menjadi doh yang lembut, ambil 1 sudu adunan tepung, kemudian masukkan inti ke dalam tepung, kemudian bulat2 kan, panaskan 2 liter air,masukkan daun pandan, kemudian rebus kuih tadi sehingga kuih tadi timbul. Apabila kuih sudah timbul, masukkan ke dalam air sejuk, agar kuih tidak melekat sesama sendiri, buat sehingga habis..
  5. Satukan bahan- bahan untuk inti, kemudian toskan, masukkan ke dalam periuk, didihkan dengan api perlahan..
  6. Jika kuah telah pekat, tutup api..
  7. Ambil kuih tadi, masukkan ke dalam bekas,kemudian tuang kuah santan tadi, kuih telahpun siap sedia untuk dihidang..