Badak Berendam.
You can cook Badak Berendam using 18 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Badak Berendam
- Prepare of Inti.
- You need 200 gm of kelapa parut (ambil putih sahaja.
- Prepare 500 gm of gula merah.
- Prepare of Secubit garam.
- It's 500 ML of air.
- It's 2 helai of daun pandan, disimpul.
- It's 1 sudu makan of tepung pulut.
- You need of Kulit Badak Berendam.
- You need 1500 gm of tepung pulut.
- Prepare 3 sudu makan of tepung gandum.
- You need 500 ML of air.
- It's 1 sudu teh of pewarna hijau.
- Prepare of Kuah Santan.
- It's 3 Kotak of Kecil Santan(600ML).
- Prepare 800 ML of air.
- It's 1 sudu teh of garam.
- You need 2 helai of daun pandan disimpul.
- Prepare 3 sudu makan of tepung beras.
Langkah memasak Badak Berendam
- Bahan untuk inti, Cairkan gula melaka,masukkan air, secubit garam dan daun pandan, kemudian toskan gula tadi, masukkan ke dalam kuali.
- Masukkan kelapa parut, diikuti daun pandan dan garam, kacau sebati sehingga air tadi sedikit kering, api kena perlahan ya..
- Bila air inti tadi sedikit kering masukkan 1 sudu makan tepung pulut, agar inti tadi mudah untuk dibentuk, kemudian kacau selama 10minit, tutup api tunggu sehingga sejuk, kemudian bulat-bulatkan inti tadi seperti dalam gambar.
- Satukan bahan2 untuk buat kulit badak berendam, uli sehingga menjadi doh yang lembut, ambil 1 sudu adunan tepung, kemudian masukkan inti ke dalam tepung, kemudian bulat2 kan, panaskan 2 liter air,masukkan daun pandan, kemudian rebus kuih tadi sehingga kuih tadi timbul. Apabila kuih sudah timbul, masukkan ke dalam air sejuk, agar kuih tidak melekat sesama sendiri, buat sehingga habis..
- Satukan bahan- bahan untuk inti, kemudian toskan, masukkan ke dalam periuk, didihkan dengan api perlahan..
- Jika kuah telah pekat, tutup api..
- Ambil kuih tadi, masukkan ke dalam bekas,kemudian tuang kuah santan tadi, kuih telahpun siap sedia untuk dihidang..