How to Prepare Delicious Pulut Kuning Pampis Mackerel

Pulut Kuning Pampis Mackerel.

Pulut Kuning Pampis Mackerel You can cook Pulut Kuning Pampis Mackerel using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Pulut Kuning Pampis Mackerel

  1. It's 500 gm of Beras Pulut.
  2. You need 2 Helai of Daun Pandan diikat.
  3. You need 200 ml of Santan Kara.
  4. Prepare 300 ml of Air.
  5. It's 2 Tsp of Garam Halus.
  6. It's of Secukupnya Pampis Mackerel.
  7. Prepare of 👉 Garnish.
  8. You need Daun of Sup.
  9. Prepare of Hirisan Cili Merah.

Langkah memasak Pulut Kuning Pampis Mackerel

  1. Sediakan semua bahan, basuh Beras Pulut, Rendam selama 30 Minit, kemudian toskan..
  2. Kukus Beras pulut selama 15 Minit (separuh masak),jika menggunakan kukusan biasa..
  3. Masukkan Kedalam Periuk,Pandan, garam dan serbuk kunyit, tuangkan santan dan air.
  4. Kacau sebati, dan renehkan di atas api kecil, Sampai panas saja,tak payah mendidih..
  5. Pindahkan Pulut Kedalam Mangkuk, tuangkan santan Panas, kacau rata hingga Santan meresap..
  6. Kukus kembali Pulut Kuning hingga matang lebihnya kurang selama 25 Menit kalau guna kukusan biasa. Angkat dan keluarkan Pulutan Kuning dan hidang dengan Pampis Mackerel..
  7. Pulut Kuning dengan Pampis Mackerel ready to serve. Enjoy.... Yummy 🤤🤤🤤.
  8. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.