Pulut Kuning Pampis Mackerel.
You can cook Pulut Kuning Pampis Mackerel using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Pulut Kuning Pampis Mackerel
- It's 500 gm of Beras Pulut.
- You need 2 Helai of Daun Pandan diikat.
- You need 200 ml of Santan Kara.
- Prepare 300 ml of Air.
- It's 2 Tsp of Garam Halus.
- It's of Secukupnya Pampis Mackerel.
- Prepare of 👉 Garnish.
- You need Daun of Sup.
- Prepare of Hirisan Cili Merah.
Langkah memasak Pulut Kuning Pampis Mackerel
- Sediakan semua bahan, basuh Beras Pulut, Rendam selama 30 Minit, kemudian toskan..
- Kukus Beras pulut selama 15 Minit (separuh masak),jika menggunakan kukusan biasa..
- Masukkan Kedalam Periuk,Pandan, garam dan serbuk kunyit, tuangkan santan dan air.
- Kacau sebati, dan renehkan di atas api kecil, Sampai panas saja,tak payah mendidih..
- Pindahkan Pulut Kedalam Mangkuk, tuangkan santan Panas, kacau rata hingga Santan meresap..
- Kukus kembali Pulut Kuning hingga matang lebihnya kurang selama 25 Menit kalau guna kukusan biasa. Angkat dan keluarkan Pulutan Kuning dan hidang dengan Pampis Mackerel..
- Pulut Kuning dengan Pampis Mackerel ready to serve. Enjoy.... Yummy 🤤🤤🤤.
- Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.