Ikan Kembung Rebus Air Asam.
You can have Ikan Kembung Rebus Air Asam using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Ikan Kembung Rebus Air Asam
- You need 2 of ekor ikan kembung segar (saiz besar)dicuci bersih,toska airnya.
- It's 1 cawan of air untuk merebus ikan.
- You need 1 keping of asam gelugur.
- It's 1 cawan of air untuk sos air asam.
- You need 1/2 of biji lemon diperah ambil airnya.
- It's 1 camca of teh pes asam jawa.
- It's 1 camca of teh penuh garam gunung.
- It's 1 camca of teh gula merah.
- Prepare 1 of biji bawang besar (saiz S),dihiris nipis.
- Prepare 1 batang of lada merah dipotong kecil.
- You need 6 batang of cili padi merah dan hijau.
- It's of dipotong kecil.
Langkah memasak Ikan Kembung Rebus Air Asam
- Sediakan bahan-bahannya..
- Rebus ikan bersama 1 cawan air,1 keping asam gelugur dengan kuali bertutup sehingga masak..
- Sementara itu masukkan 1 cawan air ke dalam mangkuk.Masukkan garam gunung dan gula merah,kacau hingga larut..
- Masukkan air lemon diikuti hirisan bawang besar.Ketepikan..
- Bila ikan telah masak,tutup api.Keluarkan asam gelugur.Keluarkan ikan dan letak di dalam pinggan hidangan.Air rebusan ikan yang masih berbaki ditapis dan dicampurkan bersama air asam yang dibancuh tadi.Seimbangkan rasanya biar cukup masam,masin dan manisnya.Masukkan potongan lada merah dan cili padi.Kacau rata..
- Curahkan ke atas ikan kembung.Hidangkan panas-panas bersama nasi putih..