Recipe: Delicious Daging Gulai Darat

Daging Gulai Darat. Sedikit bab masakan, rasa kari daging yang dimasak kaedah gulai darat dengan masakan kari biasa adalah berbeza kerana di dalam gulai darat dimasukkan rempah yang dikisar. Gulai Darat Daging tempatan. baunya semerbak. Gulai darat daging sememangnya digemari oleh orang Kelantan kerana ia berlainan dengan kari biasa.

Daging Gulai Darat Selain itu, daging gulai kambing juga bisa diberi sedikit remasan air jeruk. Resep gulai kambing tanpa santan ini citarasanya lebih ringan daripada aneka resep gulai daging kambing diatas. Jom layan resepi gulai daging lemakhari ini! You can cook Daging Gulai Darat using 19 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Daging Gulai Darat

  1. It's 800 gram of daging lembu segar.
  2. It's 4 camca of besar minyak masak.
  3. It's 10-12 of biji bawang merah.
  4. It's 4 ulas of bawang putih.
  5. You need 2 of tongkol lengkuas.
  6. Prepare 2 of keping/3 inci halia.
  7. Prepare 2 helai of daun pandan disimpul.
  8. You need 1 1/2 of bungkus serbuk rempah.
  9. It's 2 helai of daun kari.
  10. Prepare 1 camca of besar serbuk lada kering.
  11. You need of Kari Kelantan.
  12. Prepare 1 camca of besar gula merah.
  13. You need 1/2 camca of besar pes asam jawa.
  14. You need 1 camca of besar serbuk ketumbar.
  15. It's 1 camca of besar kerisik.
  16. Prepare 1 camca of besar garam halus.
  17. Prepare 1 of mangkuk santan pekat.
  18. You need 2 of biji kentang.
  19. It's 4 cawan of air.

Kami akan kongsikan resepi gulai daging campur Daging campur lemak gulai merupakan hidangan yang tepat untuk dijadikan lauk makan tengah hari. Hi semua, atas permintaan ramai, kali ni Che Nom akan sediakan menu istimewa ni…sempena Aidilfitri yang bakal tiba tak berapa hari je lagi. Untuk gulai ini jika dicampurkan dengan daging tetel ia lebih sedap dan berlemak. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

Langkah memasak Daging Gulai Darat

  1. Siapkan bahan-bahan.Kisar bawang merah,bawang putih,lengkuas,halia hingga hancur,ketepikan..
  2. Kentang dibuang kulit,potong empat,ketepikan..
  3. Sediakan juga santan dan air..
  4. Hiris nipis daging,perap dengan garam halus dan serbuk ketumbar.Ketepikan..
  5. Panaskan minyak masak,tumis daun pandan,daun kari.Masukkan bahan kisar,kisar hingga naik bau.Masukkan serbuk rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air,serbuk lada kering,gula merah,lengkuas dan pes asam jawa.Kacau rata..
  6. Tumis hingga pecah minyak.Masukkan daging,kacau rata,tutup kuali dengan penutup.Masak hingga daging keluar airnya..
  7. Bila air daging hampir kering,buka penutup kuali.Masukkan air, ubi kentang dan santan.Masak dengan api perlahan hingga menggelegak.Masukkan kerisik.Masak hingga daging dan kentang empuk dan kuah sedikit pekat..
  8. Seimbangkan rasa,siap.Hidangkan..

Kecilkan api dan biarkan gulai mereneh. Gulai adalah masakan berbahan baku daging ayam, aneka ikan, kambing, sapi, jeroan, atau sayuran seperti nangka muda dan daun singkong, yang diolah dalam kuah bumbu rempah yang bercita rasa gurih. Tinggal beberapa hari lagi masyarakat tanah air merayakan Iduladha. Perayaan Iduladha identik dengan hewan kurban, baik itu sapi, domba, maupun kambing. Bumbu gulai juga bisa diolah bersama daging sapi, ikan, atau domba.