Recipe: Delicious Nasi Kerabu Tumis

Nasi Kerabu Tumis.

Nasi Kerabu Tumis You can cook Nasi Kerabu Tumis using 34 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Nasi Kerabu Tumis

  1. It's of Bahan Ulaman Kerabu.
  2. It's 4-5 batang of kacang panjang.
  3. Prepare 1 of kuntum bunga kantan.
  4. You need of Segenggam daun kesum.
  5. You need of Suku bahagian kubis.
  6. It's of Bahan Kuah Tumis.
  7. Prepare 10 of biji bawang kecil rose.
  8. Prepare 4 ulas of bawang putih.
  9. Prepare Sedikit of halia.
  10. You need 10-15 of cili kering direbus.
  11. Prepare 4-5 of sudu budu.
  12. You need 1 batang of serai.
  13. You need 1 of ketul gula melaka / nise.
  14. It's 1 kotak of kecil santan.
  15. You need of Bahan Nasi.
  16. It's 2 cawan of beras.
  17. You need 1 batang of serai dititik.
  18. You need 2-3 helai of daun limau purut.
  19. It's Sedikit of serbuk kunyit.
  20. Prepare of Air.
  21. You need of Bahan Serunding Kelapa.
  22. It's of Isi ikan kembung yang telah direbus.
  23. It's of Bawang kecil rose.
  24. You need 1 of biji kelapa parut.
  25. You need of Serai.
  26. You need of Cili padi.
  27. You need Sedikit of halia.
  28. You need of Gula.
  29. Prepare of Garam.
  30. You need of Bahan Sampingan.
  31. You need of Telur masin.
  32. Prepare of Keropok ikan.
  33. You need of Sambal lada (rujuk menu sebelum).
  34. It's of Ikan / Ayam / Daging bakar.

Langkah memasak Nasi Kerabu Tumis

  1. Bahan-bahan ulam: hiris halus kacang panjang, bunga kantan, kesum dan kubis. Gaul mesra semua bahan hirisan dalam satu mangkuk..
  2. Bahan Kuah Tumis : Kisar semua bahan dengan sedikit air (kecuali gula melaka, santan dan serai). Tumis bahan kisar, masukkan serai dan gula melaka sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan santan satu kotak kecil. Gaul sebati dengan api sederhana..
  3. Bahan untuk nasi: Cuci beras. Masukkan serai, daun limau purut dan serbuk kunyit. Tambahkan air secukupnya seperti memasak nasi biasa..
  4. Bahan Serunding Kelapa : ikan kembung direbus dan diasingkan isi bersama tulang. Sangai kelapa parut terlebih dahulu. Kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk halus (halia, cili padi, bawang kecil, serai, dan isi ikan kembung). Kacau berterusan dengan api sederhana untuk elak hangit. Apabila kelapa berubah warna coklat. Masukkan gula (lebihkan) dan sedikit garam..
  5. Hidangkan semua bersama : telur masin, keropok ikan, sambal lada (lihat menu sebelum) dan ikan bakar / ayam bakar / daging bakar. Siap..