Badak Berendam.
You can have Badak Berendam using 17 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Badak Berendam
- Prepare of Bahan2 Inti Kelapa.
- It's of 💚 1/2 biji kelapa parut (putih sahaja).
- It's of 💚 1/2 cwn gula melaka.
- Prepare of 💚 2 sudu besar gula pasir.
- It's of 💚 1/2 cwn air.
- Prepare of 💚 2 helai daun pandan-di simpul.
- It's of 💚 1 sudu besar tepung gandum.
- It's of Bahan2 Bebola Badak.
- Prepare of 💚 3 cwn tepung pulut.
- Prepare of 💚 3 sudu besar tepung gandum.
- It's of 💚 1 sudu teh garam halus.
- You need of 💚 1 1/8 cwn air daun pandan- (guna 4-6 helai daun pandan).
- You need of 💚 4-5 titik pewarna hijau.
- It's of Dadih Santan.
- Prepare of 💚 5 cwn santan.
- It's of 💚 4 sudu besar tepung beras.
- You need of 💚 1 1/2 sudu teh garam.
Langkah memasak Badak Berendam
- (Inti Kelapa) Cairkan gula2 bersama air & daun pandan. Masukkan kelapa & kacau rata.
- Setelah air kering, masukkan tepung. Kacau sebati. Jgn sampai terlalu kering. Inti sedap jika sedikit lembap. Sejukkan & bulat2kan inti.
- (Bebola Badak) Satukan tepung2 & garam. Masukkan air daun pandan & pewarna. Gaul hingga menjadi doh. Jika masih tidak menjadi doh, tambah air sedikit lagi.
- Ambil sedikit doh, leperkan & letak inti. Tutup & gentel bulat.
- Didihkan air & masukkan bebola. Bila sudah timbul, angkat & toskan. Masukkan ke dlm air supaya tidak melekat di antara satu sama lain.
- (Dadih Santan) Masak semua bahan2 di atas api sederhana. Kacau sentiasa hingga pekat & meletup-letup. Tuang ke atas bebola. Sedap di hidang sejuk2 dari peti ais.
- .
- .