Recipe: Perfect Ikan Patin Masak Asam Pedas

Ikan Patin Masak Asam Pedas.

Ikan Patin Masak Asam Pedas You can cook Ikan Patin Masak Asam Pedas using 16 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Ikan Patin Masak Asam Pedas

  1. Prepare 1/2 of ekor ikan patin (1 bahagian kepala + isi,1 bahagian isi).
  2. Prepare 4-5 of biji bawang merah.
  3. It's 5 ulas of bawang putih.
  4. It's 3 keping of lengkuas.
  5. Prepare 2 keping of halia.
  6. Prepare 2 batang of lada merah besar.
  7. It's 2 batang of cili padi hijau (boleh tambah).
  8. It's 1 camca of teh serbuk kunyit.
  9. It's 1 liter of air.
  10. It's 1 helai of daun pandan disimpul.
  11. Prepare 1 batang of serai diketuk.
  12. It's 1 camca of besar garam bukit.
  13. It's 1 camca of besar gula merah.
  14. It's of Bahan tambahan:.
  15. It's 4 of kuntum bunga kantan saiz kecil.
  16. Prepare 1 of mangkuk daun kesom.

Langkah memasak Ikan Patin Masak Asam Pedas

  1. Sediakan bahan-bahannya..
  2. Lumur ikan patin dengan serbuk kunyit dan 1/4 camca besar garam.Perap sebentar,ketepikan....
  3. Masukkan bawang merah,lengkuas dan halia..
  4. Masukkan bawang putih,lada merah dan cili padi..
  5. Masukkan serbuk kunyit dan air.Kisar kesemua bahan hingga hancur..
  6. Masukkan bahan kisar dan baki air,asam keping,daun pandan dan serai.Masak hingga menggelegak..
  7. Masukkan ikan,biarkan menggelegak lagi,masukkan baki garam bukit,gula merah..
  8. Masukkan bunga kantan dan daun kesom,masak sebentar lagi.Seimbangkan rasa,angkat.Siap..