Ikan Patin Masak Asam Pedas.
You can cook Ikan Patin Masak Asam Pedas using 16 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Ikan Patin Masak Asam Pedas
- Prepare 1/2 of ekor ikan patin (1 bahagian kepala + isi,1 bahagian isi).
- Prepare 4-5 of biji bawang merah.
- It's 5 ulas of bawang putih.
- It's 3 keping of lengkuas.
- Prepare 2 keping of halia.
- Prepare 2 batang of lada merah besar.
- It's 2 batang of cili padi hijau (boleh tambah).
- It's 1 camca of teh serbuk kunyit.
- It's 1 liter of air.
- It's 1 helai of daun pandan disimpul.
- Prepare 1 batang of serai diketuk.
- It's 1 camca of besar garam bukit.
- It's 1 camca of besar gula merah.
- It's of Bahan tambahan:.
- It's 4 of kuntum bunga kantan saiz kecil.
- Prepare 1 of mangkuk daun kesom.
Langkah memasak Ikan Patin Masak Asam Pedas
- Sediakan bahan-bahannya..
- Lumur ikan patin dengan serbuk kunyit dan 1/4 camca besar garam.Perap sebentar,ketepikan....
- Masukkan bawang merah,lengkuas dan halia..
- Masukkan bawang putih,lada merah dan cili padi..
- Masukkan serbuk kunyit dan air.Kisar kesemua bahan hingga hancur..
- Masukkan bahan kisar dan baki air,asam keping,daun pandan dan serai.Masak hingga menggelegak..
- Masukkan ikan,biarkan menggelegak lagi,masukkan baki garam bukit,gula merah..
- Masukkan bunga kantan dan daun kesom,masak sebentar lagi.Seimbangkan rasa,angkat.Siap..