Recipe: Perfect Kek Keju Coklat dan Strawberi

Kek Keju Coklat dan Strawberi.

Kek Keju Coklat dan Strawberi You can have Kek Keju Coklat dan Strawberi using 12 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Kek Keju Coklat dan Strawberi

  1. You need of ๐Ÿ‘‰Untuk bahagian bawah.
  2. It's 150 gm of Oreo tanpa krim.
  3. Prepare 50 ml of Mentega cair.
  4. Prepare of ๐Ÿ‘‰Untuk kek keju coklat.
  5. You need 500 gm of Keju krim (saya guna Tatura dari Bega Cream Cheese).
  6. You need 150 gm of Gula kastor.
  7. Prepare 1 sudu teh of Ekstrak vanila.
  8. You need 150 gm of Hershey's cip coklat separa manis.
  9. Prepare 1/2 sudu teh of coklat emulco.
  10. Prepare 3 biji of Telur.
  11. It's 2 sudu besar of Tepung jagung.
  12. You need 100 gm of Krim putar yang sudah dipukul.

Langkah memasak Kek Keju Coklat dan Strawberi

  1. Sediakan loyang (loose-base pan) saiz 8 inci, alas dengan kertas minyak kemudian tutup sekelilingnya dengan kertas aluminium. Ketepikan.
  2. Hancurkan oreo dengan menggunakan food processor atau masukkan oreo ke dalam plastik dan dihancurkan dengan pin rolling sampai halus. Ketepikan.
  3. Untuk bahagain bawah: sediakan mangkuk campurkan oreo dan mentega cair, kacau rata dan tuangkan ke dalam loyang, ratakan dan tekan-tekan dengan tangan sampai padat. Simpan di dalam ruang pembeku selama 20 minit. Ketepikan.
  4. Cairkan coklat dengan teknik double boil, biarkan sehingga sejuk. ketepikan.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius.
  6. Pukul keju krim, gula kastor dan ekstrak Vanila sehingga lembut dan rata, masukkan coklat cair dan coklat emulco gaul rata, masukkan telur satu demi satu sambil diadun pada kelajuan rendah sehingga bercampur dengan rata, tambahkan tepung jagung, pukul sehingga rata, masukkan krim putar yand sudah dipukul, gaul rata dengan spatula. Kemudian tuang ke dalam loyang berisi oreo yang diratakan.
  7. Bakar kek keju coklat selama 50-55 minit pada suhu 180 darjah Celsius, dengan teknik au bin marie/water bath dengan meletakkan loyang kek keju di atas loyang persegi yang diisi dengan air mendidih/panas..
  8. Keluarkan kek keju coklat biarkan sehingga sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau lebih baik semalaman.
  9. Keluarkan kek keju dari loyang, kemudian hidangkan dengan Strawberi. Nikmati lah.....
  10. Selamat mencoba dan semoga bermanfaat ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜.