Laksa Kedah #phopbylinimohd #batch20.
You can have Laksa Kedah #phopbylinimohd #batch20 using 17 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Laksa Kedah #phopbylinimohd #batch20
- Prepare of Bahan-bahan.
- Prepare 1 kg of laksa beras (direndam dan direbus hingga lembut).
- You need 2 kg of ikan kembung.
- You need 2 liter of air.
- You need of Bahan kisar.
- It's 100 gm of cili kering.
- It's 200 gm of bawang merah.
- You need 40 gm of belacan.
- It's 4 of kuntum bunga kantan (dibelah dua).
- It's 4 of tangkai daun kesum.
- You need 4 keping of asam keping.
- You need 1 sudu makan of garam.
- It's of Bahan ulam-ulaman:.
- It's 2 batang of timun (dihiris).
- Prepare 2 of biji bawang besar (dihiris).
- You need 10 of biji telur rebus (dibelah dua).
- Prepare 4 of biji limau nipis (dibelah).
Langkah memasak Laksa Kedah #phopbylinimohd #batch20
- Masukkan ikan dan air ke dalam periuk. Rebus ikan sehingga mendidih. Toskan air (simpan) dan ambil isi ikan..
- Air rebusan ikan tadi dicampurkan dengan bahan-bahan yang telah dikisar. Gaul mesra dan biar sehingga mendidih. Masukkan isi ikan yang telah dikisar dan gaul sebati..
- Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan garam. Masak hingga kuah mendidih kemudian boleh tutupkan api memasak..
- Sedia untuk dinikmati bersama laksa beras dan campuran ulam-ulaman yang telah disediakan..