Recipe: Perfect Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung

Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung.

Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung You can have Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung

  1. Prepare of Bahan Kisar Halus.
  2. It's 1 of inci kunyit hidup.
  3. Prepare 3 of hiris lengkuas - dihiris bulat.
  4. Prepare 1 of biji bawang merah.
  5. It's of Air secukupnya.
  6. You need of Lain-lain.
  7. Prepare 4 of ekor ikan kembung - dibersihkan.
  8. Prepare 1 of peket ikan masin kurau - dibersihkan.
  9. It's of Santan.
  10. It's 1 of biji nenas - dipotong saiz makan.
  11. You need of Beberapa lada hijau.
  12. It's of Asam gelugur secukup rasa.
  13. It's of Garam secukup rasa.
  14. You need of Gula secukup rasa.

Langkah memasak Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung

  1. Kisar semua Bahan Kisar Halus..
  2. Masukkan santan bersama Bahan Kisar Halus ke dalam kuali. Pastikan sentiasa kacau (ikut arah jam) untuk mengelakkan santan berbiji-biji. Pada masa yang sama, perasakan dengan garam, gula dan masukkan asam gelugur..
  3. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ikan, nenas dan ikan masin. Kacau perlahan-lahan untuk mengelakkan ikan hancur. Tunggu sehingga masak. Beberapa minit sebelum api ditutup, masukkan lada hijau..
  4. Nota / Tips : Garam boleh dimasukkan sedikit sahaja kerana ikan masin sudah memberikan rasa masin. Apa-apa hidangan yang menggunakan santan, hendaklah sentiasa dikacau untuk mengelakkan santan berbiji-biji..