Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung.
You can have Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung
- Prepare of Bahan Kisar Halus.
- It's 1 of inci kunyit hidup.
- Prepare 3 of hiris lengkuas - dihiris bulat.
- Prepare 1 of biji bawang merah.
- It's of Air secukupnya.
- You need of Lain-lain.
- Prepare 4 of ekor ikan kembung - dibersihkan.
- Prepare 1 of peket ikan masin kurau - dibersihkan.
- It's of Santan.
- It's 1 of biji nenas - dipotong saiz makan.
- You need of Beberapa lada hijau.
- It's of Asam gelugur secukup rasa.
- It's of Garam secukup rasa.
- You need of Gula secukup rasa.
Langkah memasak Masak Lemak Ikan Masin bersama Nenas dan Ikan Kembung
- Kisar semua Bahan Kisar Halus..
- Masukkan santan bersama Bahan Kisar Halus ke dalam kuali. Pastikan sentiasa kacau (ikut arah jam) untuk mengelakkan santan berbiji-biji. Pada masa yang sama, perasakan dengan garam, gula dan masukkan asam gelugur..
- Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ikan, nenas dan ikan masin. Kacau perlahan-lahan untuk mengelakkan ikan hancur. Tunggu sehingga masak. Beberapa minit sebelum api ditutup, masukkan lada hijau..
- Nota / Tips : Garam boleh dimasukkan sedikit sahaja kerana ikan masin sudah memberikan rasa masin. Apa-apa hidangan yang menggunakan santan, hendaklah sentiasa dikacau untuk mengelakkan santan berbiji-biji..