Carrot Cheese Cake.
You can have Carrot Cheese Cake using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Carrot Cheese Cake
- You need 175 ml of minyak sayur.
- It's 3 of biji telur Gred A.
- It's 180 gm of gula perang.
- You need 2-3 of sudu besar gula halus.
- You need 1 sudu teh of esen vanilla.
- It's 300 gm of tepung gandum.
- You need 2 sudu teh of baking powder.
- You need 1/2 sudu teh of baking soda.
- Prepare 1/2 sudu teh of garam.
- It's 100 gm of lobak merah di parut.
- You need 75 gm of kacang walnut yang sudah di panggang dalam oven/microwave.
- It's of Frosting Cheese.
- You need 225 gm of cream cheese.
- You need 60 gm of mentega pure unsalted.
- You need 280 gm of gula aising yang sudah di tapis.
- You need 1 sudu teh of jus lemon.
- You need Sedikit of kacang walnut untuk hiasan.
Langkah memasak Carrot Cheese Cake
- Masukkan minyak, telur, gula perang, gula dan essen vanilla ke dalam mangkuk besar. Kacau hingga sebati dan ketepikan..
- Di tempat lain, masukkan tepung yang telah di ayak, garam, baking powder, baking soda dan lobak merah yang di parut. Gaul hingga kesemua bergaul rata..
- Setelah kesemua bercampur dengan lobak merah, masukkan adunan tepung ke dalam adunan minyak. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan kacang walnut. Gaul rata..
- Sediakan 2 acuan bulat. Griskan dengan mentega dan alaskan dengan kertas minyak. Bahagi adunan menjadi dua bahagian dan bakar pada suhu oven 175c. Bergantung dengan oven masing-masing..
- Untuk bahan cheese, pukul cream cheese dan mentega hingga putih gebu. Masukkan gula aising sikit demi sikit dan pukul hingga sebati. Kemudian masukkan jus lemon. Gaul rata..
- Setelah kek masak, hiaskan dengan cream cheese tadi dan taburkan kacang walnut di sekeliling kek. Masukkan dalam peti ais selama 3-4 jam..** Selamat mencuba semuaš„°.