Recipe: Tasty Gulai Tempoyak Ikan Patin

Gulai Tempoyak Ikan Patin.

Gulai Tempoyak Ikan Patin You can have Gulai Tempoyak Ikan Patin using 9 ingredients and 2 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Gulai Tempoyak Ikan Patin

  1. It's 1 of ekor ikan patin (potong dan cuci bersih).
  2. Prepare of Seruas ibu jari kunyit hidup.
  3. It's 10-15 of biji cili padi (nak lagi pedas pun boleh).
  4. Prepare 1 cawan of tempoyak masam(boleh tambah utk pekatkan kuah).
  5. It's 2 keping of asam keping.
  6. Prepare 3-4 of tangkai daun kesom.
  7. It's 2 cawan of air.
  8. It's 1 of biji timun tua.
  9. You need of Garam secukupnya.

Langkah memasak Gulai Tempoyak Ikan Patin

  1. Sediakan bahan2. Tumbuk lumat kunyit dan cili padi. Masukkan air, tempoyak, asam keping dan bahan tumbuk tadi. Panaskan atas dapur..
  2. Kemudian masuk daun kesom dan timun. Masak hingga timun empuk. Letak ikan. Tambah air jika kurang dan boleh tambah juga tempoyak kalau suka pekat2. Biar mendidih hingga ikan masak. Letak garam secukupnya. Ok siap dihidangkan..