Recipe: Yummy Asam Rebus Keladi Ikan Kembong

Asam Rebus Keladi Ikan Kembong.

Asam Rebus Keladi Ikan Kembong You can cook Asam Rebus Keladi Ikan Kembong using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Asam Rebus Keladi Ikan Kembong

  1. It's 1 of mangkuk keladi (dicelur).
  2. It's 3 of ekor ikan Kembong.
  3. You need 5 of sudu besar cili kisar (ikut citarasa).
  4. Prepare 2 batang of serai.
  5. You need 2 of biji bawang merah.
  6. You need of Asam gelugor.
  7. You need of Belacan.
  8. You need Daun of kesum.
  9. Prepare of Garam, gula, serbuk perasa.
  10. It's of Air.

Langkah memasak Asam Rebus Keladi Ikan Kembong

  1. Keladi disiang, dicuci dan dicelur dengan asam gelugor sehingga empuk..
  2. Sediakan bahan-bahan..
  3. Masukkan air, keladi, cili kisar, asam gelugor, bawang merah, serai dan belacan ke dalam periuk. Kacau sebati dan masak sehingga mendidih..
  4. Masukkan ikan Kembong, daun kesum, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau sebati dan biarkan seketika..
  5. Setelah mendidih dan ikan serta keladi dah masak sempurna. Tutup api dan sejukkan seketika sebelum dihidang. Selamat mencuba 😉.