Asam Rebus Keladi Ikan Kembong.
You can cook Asam Rebus Keladi Ikan Kembong using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Asam Rebus Keladi Ikan Kembong
- It's 1 of mangkuk keladi (dicelur).
- It's 3 of ekor ikan Kembong.
- You need 5 of sudu besar cili kisar (ikut citarasa).
- Prepare 2 batang of serai.
- You need 2 of biji bawang merah.
- You need of Asam gelugor.
- You need of Belacan.
- You need Daun of kesum.
- Prepare of Garam, gula, serbuk perasa.
- It's of Air.
Langkah memasak Asam Rebus Keladi Ikan Kembong
- Keladi disiang, dicuci dan dicelur dengan asam gelugor sehingga empuk..
- Sediakan bahan-bahan..
- Masukkan air, keladi, cili kisar, asam gelugor, bawang merah, serai dan belacan ke dalam periuk. Kacau sebati dan masak sehingga mendidih..
- Masukkan ikan Kembong, daun kesum, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau sebati dan biarkan seketika..
- Setelah mendidih dan ikan serta keladi dah masak sempurna. Tutup api dan sejukkan seketika sebelum dihidang. Selamat mencuba 😉.