Ayam Bakar Waenda.
You can have Ayam Bakar Waenda using 24 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ayam Bakar Waenda
- It's of ekor ayam.
- It's of Bahan Perapan Ayam.
- You need of Bawang putih (dipanggang sekejap).
- You need of inci halia.
- Prepare of sudu besar mayonis.
- It's of sudu besar Garam.
- You need of sudu besar Gula.
- It's of sudu besar Madu.
- It's of keret Gula melaka.
- Prepare of sudu kecil Jintan manis.
- Prepare of sudu kecil Jintan putih.
- You need of sudu kecil Serbuk lada hitam.
- You need of sudu kecil serbuk thyme.
- It's of Bahan Perapan Ubi Kentang:.
- Prepare of biji ubi kentang (dipotong dadu).
- You need of sudu kecil garam.
- Prepare of sudu kecil serbuk lada hitam.
- You need of sudu kecil thyme /oregano.
- Prepare of minyak.
- Prepare of Bahan sos :.
- It's of Guna lebihan perapan ayam.
- Prepare of sudu besar tepung gandum.
- You need of Air secukupnya.
- It's of bawang putih di cincang.
Langkah memasak Ayam Bakar Waenda
- Bahan:.
- Campur semua bahan dan perap ayam..
- Perap selama sekurang2 nya 1 jam atau lebih untuk rasa pada ayam meresap dengan sepenuhnya. Jangan lupa lumurkan sekali bahan perapan di bahagian dalam perut ayam ye..
- Kemudian ayam diikat dengan tali yang sesuai..
- Potong baji dan perap ubi kentang dengan garam, serbuk lada hitam dan serbuk thyme.
- Bakar seketika atas ceper untuk dapatkan rasa smoke kemudian bakar dalam oven bersama2 ayam yang telah diikat tadi..
- Campurkan semua baki bahan perapan dan bawang merah..
- Masukkan tepung gandum dan sedikit air..
- Masak diatas dapur seketika kacau sebati. Perasakan dengan garam dan gula..
- Jika suka rasa chunky bawang2 boleh hidang terus ye sos tu. Jika xsuka bolehla ditapis dan dapatkan kuahnye sahaja (seperti dalam gambar ni).
- Siap!.