Easiest Way to Cook Perfect Kerabu Jantung Pisang

Kerabu Jantung Pisang.

Kerabu Jantung Pisang You can have Kerabu Jantung Pisang using 13 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Kerabu Jantung Pisang

  1. You need 1 of biji jantung pisang size besar (600 gram).
  2. Prepare of Air untuk merebus.
  3. Prepare 6 of biji bawang merah.
  4. Prepare 1 camca of teh lada hitam.
  5. It's 3/4 cawan of air untuk mengisar.
  6. You need 1 of ekor ikan kembung bakar.
  7. Prepare 1 kotak of kecil santan.
  8. You need 1/2 camca of besar garam gunung untuk rebusan jantung pisang.
  9. Prepare 1/2 camca of besar garam gunung untuk campuran bahan ramuan.
  10. Prepare 1 camca of besar gula Better Brown.
  11. You need 3 camca of besar air limau nipis @ lemon.
  12. It's 2 camca of besar kerisik AgroMas.
  13. Prepare 2 batang of lada merah.

Langkah memasak Kerabu Jantung Pisang

  1. Sediakan bahan-bahannya..
  2. Buang kulit jantung pisang yang keras hingga tinggal bahagian putihnya sahaja..
  3. Potong 4 bahagian,rebus dengan air bersama 1/2 camca besar garam gunung.Masak hingga menggelegak.Angkat dan toskan..
  4. Hiris jantung pisang,perah buang sedikit airnya.Ketepikan..
  5. Kisar bawang merah,lada hitam,isi ikan dengan 3/4 air mineral hingga halus..
  6. Masukkan ke dalam kuali.Masukkan 3/4 santan kotak.Kacau hingga menggelegak..
  7. Masukkan air limau nipis @ air lemon,1/2 camca besar garam gunung.Kacau rata..
  8. Masukkan hirisan jantung pisang,balik-balikkan hingga bercampur rata..
  9. Masukkan kerisik dan akhir sekali hirisan lada merah.Gaul rata.Seimbangkan rasanya biar cukup masin,masam dan manisnya.Tutup api,siap untuk dihidangkan.Ke.