Kerabu Jantung Pisang.
You can have Kerabu Jantung Pisang using 13 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Kerabu Jantung Pisang
- You need 1 of biji jantung pisang size besar (600 gram).
- Prepare of Air untuk merebus.
- Prepare 6 of biji bawang merah.
- Prepare 1 camca of teh lada hitam.
- It's 3/4 cawan of air untuk mengisar.
- You need 1 of ekor ikan kembung bakar.
- Prepare 1 kotak of kecil santan.
- You need 1/2 camca of besar garam gunung untuk rebusan jantung pisang.
- Prepare 1/2 camca of besar garam gunung untuk campuran bahan ramuan.
- Prepare 1 camca of besar gula Better Brown.
- You need 3 camca of besar air limau nipis @ lemon.
- It's 2 camca of besar kerisik AgroMas.
- Prepare 2 batang of lada merah.
Langkah memasak Kerabu Jantung Pisang
- Sediakan bahan-bahannya..
- Buang kulit jantung pisang yang keras hingga tinggal bahagian putihnya sahaja..
- Potong 4 bahagian,rebus dengan air bersama 1/2 camca besar garam gunung.Masak hingga menggelegak.Angkat dan toskan..
- Hiris jantung pisang,perah buang sedikit airnya.Ketepikan..
- Kisar bawang merah,lada hitam,isi ikan dengan 3/4 air mineral hingga halus..
- Masukkan ke dalam kuali.Masukkan 3/4 santan kotak.Kacau hingga menggelegak..
- Masukkan air limau nipis @ air lemon,1/2 camca besar garam gunung.Kacau rata..
- Masukkan hirisan jantung pisang,balik-balikkan hingga bercampur rata..
- Masukkan kerisik dan akhir sekali hirisan lada merah.Gaul rata.Seimbangkan rasanya biar cukup masin,masam dan manisnya.Tutup api,siap untuk dihidangkan.Ke.