'Ikan Percik Kekanda' #MAHN #cookpadMalaysia.
You can cook 'Ikan Percik Kekanda' #MAHN #cookpadMalaysia using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan 'Ikan Percik Kekanda' #MAHN #cookpadMalaysia
- You need 3 of ekor ikan kembong/selar.
- You need 1 of kilo santan(akk suka kuah banyak).
- Prepare 3 batang of serai.
- You need 3 of hiris lengkuah*.
- Prepare Sedikit of kunyit hidup*.
- Prepare 3 ulas of bawang putih*.
- You need 2 of labu bawang besar merah*.
- Prepare 13 of bijik cili kering*.
- You need 1 of hiris asam keping.
- It's 2 sudu teh of tepung beras(opt).
- It's 1 sudu teh of halba.
- You need Sedikit of serbuk kunyit.
- You need Sedikit of minyak masak.
- You need of Garam dan gula secukup rasa.
Langkah memasak 'Ikan Percik Kekanda' #MAHN #cookpadMalaysia
- Sediakan semua bahan mentah dan cuci bersih...ikan dikelar dan gaul garam kunyit seketika..
- (untuk kuah percik)Kisar lumat semua bahan bertanda* tumiskan dengan sedikit minyak hingga naik bau...masukan halba dan serai biarkan seketika hingga bahan tumis pecah minyak...masukan asam keping....
- Bila bahan tumis dah pecah minyak...boleh masukan santan biar mendidih dan pekat..bancuh tepung beras dengan sedikit air masukan besama biar memekat seketika masukan garam dan gula ikut citarasa...ok siap kuah percik...dlm kuali yg lain akk guna non stik grill atau goreng ikan dengan cara balik atas dan bawah...biar ikan masak dan pelahankan api....
- Ambik kuah percik siram atas ikan dibalikkan atas dan bawah biar mesra dan biar seketika dengan api pelahan...ulang siram dan balik ikan dengan kuah...sebanyak 2 X padam api...ok siap boleh hidang...😋👍.
- Ok siap...#ikanpercikkekanda.