Ayam Gulai Berempah Adinda... #MAHN contest...#cookpadMalaysia.
You can have Ayam Gulai Berempah Adinda... #MAHN contest...#cookpadMalaysia using 18 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ayam Gulai Berempah Adinda... #MAHN contest...#cookpadMalaysia
- It's 1 of ekor ayam dipotong(berat dlm 1.300 kilogram).
- You need 1 of Kilo santan kelapa.
- Prepare 3 of bijik ubi kentang.
- It's 3 of sudu besar rempah gulai.
- Prepare 3 of sudu besar rempah masak.
- Prepare 2 of labu bawang besar merah*.
- You need 3 ulas of bawang putih*.
- It's 3 of hiris lengkuah*.
- You need 3 of hiris halia*.
- Prepare 13 of tangkai cili kering*.
- You need 70 gram of kerisik.
- Prepare 100 gram of gula melaka.
- You need 1 sudu teh of pes asam jawa.
- Prepare 3 of kuntum bunga lawang.
- You need 3 batang of kayu manis.
- Prepare 5 of bijik buah pelaga.
- You need 5 of sudu besar minyak masak.
- Prepare of Garam secukup rasa.
Langkah memasak Ayam Gulai Berempah Adinda... #MAHN contest...#cookpadMalaysia
- Sediakan semua bahan mentah dan cuci bersih....
- Kisar lumat semua bahan Yang bertanda* dan satukan 2 jenis rempah tadi...bancuh dengan sedikit air....
- Tumiskan rempah kasar kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga...masukan bahan kisar...kacau sebati hingga naik bau...masukan rempah dan cili kisar...biar pecah minyak dan kering...masukan gula melaka serta kerisik....
- Masukan ayam...gaul sebati dan biarkan seketika hingga ayam mengecut...bila dah agak kering...masukan santan....
- Masukan kentang...asam jawa dan serta garam secukup rasa...biar kentang empuk seketika...ok...siap...😋👍❤️#tips...untuk pastikan kentang dah empuk warnanya akan bertukar kuning light...Dan garam seelok2nya di masuk pada akhir masakan...untuk kesihatan...InShaa Allah untuk mengelakkan dari terkena penyakit darah tinggi garam biasa tidak elok untuk suhu api dapur yg terlalu panas...jadi seeloknya setiap kali masukan garam pastikan api dapur dipelahankan...❤️.
- Jemput semua...hidangan Adinda dah siap❤️😋👍.