Epok-Epok aka Badak Berendam.
You can have Epok-Epok aka Badak Berendam using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Epok-Epok aka Badak Berendam
- Prepare 2 cawan of tepung pulut.
- It's 3 of sb tepung gandum.
- Prepare of secubit garam.
- You need 5 helai of daun pandan.
- Prepare of Inti.
- You need 1 cawan of kelapa parut.
- Prepare 1/2 cawan of gula melaka.
- It's 1/4 cawan of gula pasir.
- You need of Santan.
- You need 3 cawan of santan.
- You need of secubit garam.
Langkah memasak Epok-Epok aka Badak Berendam
- Kisar daun pandan.
- Satukan tepung pulut, tepung gandum, garam dan air daun pandan yang telah dikisar. Masukkan air pandan sikit-sikit sehingga doh tidak melekat di tangan..
- Panaskan semua bahan inti di dalam kuali sehingga menjadi likat..
- Masukkan inti ke dalam doh mengikut bentuk yang diingini..
- Curahkan santan di atas loyang yang berisi doh yang telah dibentuk dan kukuskan selama 15 minit atau sehingga masak..