Kek Keju Aprikot 🍑Rambutan TANPA BAKAR.
You can have Kek Keju Aprikot 🍑Rambutan TANPA BAKAR using 15 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Kek Keju Aprikot 🍑Rambutan TANPA BAKAR
- You need of 👉 Bahan A.
- You need 150 gm of Oreo diancurkan.
- Prepare 60 gm of Mentega dicairkan.
- Prepare of 👉 Bahan B.
- It's 150 ml of Krim Putar dingin.
- It's 250 gm of Keju Krim suhu bilik.
- You need 100 gm of Gula Kastor/Gula halus.
- It's 2 sudu besar of Jus lemon.
- It's 1 sudu teh of parutan kulit lemon.
- You need of 👉 Bahan C.
- It's 1 sudu besar of Serbuk Gelatin.
- Prepare 50 ml of Air.
- Prepare of 👉 Bahan D.
- You need 15 biji of buah Rambutan buangkan bijinya.
- Prepare 200 gm of Aprikot dipotong-potong.
Langkah memasak Kek Keju Aprikot 🍑Rambutan TANPA BAKAR
- Sediakan bahan-bahan.
- Cairkan mentega, ketepikan. Tuangkan 50 ml air ke dalam gelatin, biarkan selama 5 minit, kemudian masukkan ke dalam microwave selama 30 saat/dikukus/distim, keluarkan dan biarkan sehingga betul-betul sejuk.
- Campurkan bahan A, yang terdiri daripada Oreo hancur dan marjerin cair, kacau sehingga bercampur rata, kemudian tuangkan ke dalam acuan, ratakan dan padatkan, kemudian simpankan di dalam ruang pembeku selama 30 minit.
- Pukul krim putar sehingga kaku, ketepikan.
- Pukulkan bahan B, keju krim, gula kastor (saya gunakan gula pasir yang dikisar, kerana kehabisan gula kastor😁), dan jus lemon, pukul sehingga lembut, kemudian tambahkan parutan kulit lemon, kacau rata, kemudian tuangkan gelatin cair yang telah sejuk, goncangkan untuk seketika sehingga rata. Masukkan krim putar gaul rata menggunakan spatula dengan teknik melipat. Kemudian masukkan adunan ke dalam piping bag.
- Tuangkan Kek Keju ke dalam Oreo, sehingga separuh penuh, kemudian masukkan potongan buah Aprikot dan Rambutan, kemudian tambahkan lagi adunan kek keju sehingga hampir penuh. Ratakan dan simpankan di dalam peti sejuk selama 4 jam.
- Hiaskan Kek Keju dengan hiasan, dan nikmatilah 😘😘😘.