Kek Keju Raspberry Lemon Bakar.
You can have Kek Keju Raspberry Lemon Bakar using 9 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Kek Keju Raspberry Lemon Bakar
- You need 100 gm of Oreo (buangkan krimnya).
- It's 30 ml of Mentega cair.
- Prepare 500 gm of Keju krim (saya guna Tatura dari Bega Cream Cheese).
- You need 160 gm of Gula kastor.
- It's 3 biji of Telur (pukul sebentar dengan garpu).
- Prepare 1 1/2 sudu besar of Tepung serbaguna.
- Prepare 1 sudu besar of parutan kulit lemon.
- Prepare 2 sudu besar of Jus lemon.
- You need 125 gm of Buah Raspberry.
Langkah memasak Kek Keju Raspberry Lemon Bakar
- Sediakan loyang (loose-base pan) saiz 8 inci dan alas dengan kertas minyak, kemudian tutup bahagian bawan dan sekelilingnya dengan kertas aluminium. Ketepikan.
- Untuk bahagian bawah: hancurkan oreo dengan menggunakan food processor atau masukkan ke dalam platik kemudian diketuk dengan pin rolling.
- Sediakan mangkuk, campurkan oreo yang telah dihancurkan dengan mentega cair, kemudian gaul rata dan tuang ke dalam loyang ratakan dan tekan-tekan dengan tangan sehingga padat. Simpan di dalam ruang pembeku selama 15 minit.
- Untuk kek keju: Pukul keju krim dan gula kastor sehingga lembut dan sebati.
- Masukkan telur, yang sudah dipukul sedikit demi sedikit sehingga bercampur dengan rata.
- Masukkan tepung serbaguna, parutan kulit lemon, dan jus lemon kacau rata..
- Masukkan buah Raspberry gaul dengan spatula.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi oreo kemudian ratakan..
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius, bakar kek keju selama 45-50 minit (bergantung kepada ketuhar masing-masing) dengan teknik au bin marie/water bath, dengan meletakkan loyang kek keju di atas loyang persegi yang diisi dengan air panas..
- Selepas itu keluarkan kek keju biarkan sehingga sejuk, kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam/semalaman.
- Keluarkan kek keju, letakkan topping kemudian potong dan sedia untuk dinikmati..
- Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.