Laksa Gandum Kuah Lemak.
You can cook Laksa Gandum Kuah Lemak using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Laksa Gandum Kuah Lemak
- You need 2 of peket laksa (akk guna mee lidi).
- You need 1 of kilo ikan sardin/kembung direbus.
- You need of Ulam timun,kobis,kcng panjang,taugeh, carrot,daun selasih.
- You need of Cili besar dan cili padi untuk sambal(dikisar + garam+juslimau).
- Prepare of Bahan2 kuah.
- Prepare 1 of kilo isi ikan*.
- It's 6 ulas of bwng merah*.
- Prepare 3 ulas of bwng putih*.
- Prepare 3 of inci halia*.
- Prepare 1 of sdm lada hitam*.
- It's 500 ml of santan.
- You need 350 ml of air masak.
- It's 3 of hiris lengkuah.
- You need 3 of hiris asam keping.
- You need of Garam dan perasa secukup rasa.
Langkah memasak Laksa Gandum Kuah Lemak
- Masukan bahan2 kisar yg bertanda (*) kedlm periuk...masukan santan serta air,asam keping Dan lengkuah...masak dengan api dapur yg perlahan...sehingga mendidih masukan garam dan perasa secukup rasa...biarkan mendidih seketika...ok siap kuah..
- Dalam bekas yg lain...rebuskan laksa lidi hingga lembut dan toskan serta lakukan air sejuk...(agar laksa xmelekat2).
- Hiriskan semua ulam tadi ikut cita rasa dan kisar cili dengan perasakan garam serta jus limau secukup rasa...cara2 hidangan...masukan laksa dlm pinggan dan masukan kuah serta ulaman dan sambal cili...Gaul kan bersama dan sedia dinikmati..
- Laksa Gandum Kuah Lemak...#StyleAzaAaj is done...jemput cuba ya😋😍👍👍.