How to Cook Tasty Gulai Ikan Tongkol

Gulai Ikan Tongkol.

Gulai Ikan Tongkol You can have Gulai Ikan Tongkol using 16 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Gulai Ikan Tongkol

  1. Prepare 2 of ekor ikan tongkol (dipotong kecil).
  2. Prepare 3 keping of asam gelugor.
  3. It's 2 of sudu besar gula nise.
  4. You need 2 liter of air.
  5. It's 4 of sudu besar minyak.
  6. It's 4 of sudu besar serbuk kari ikan.
  7. It's 3 of sudu besar cili kisar.
  8. It's 1 kotak of santan saiz kecil.
  9. Prepare 1 of sudu besar garam.
  10. Prepare of Secubit serbuk perasa.
  11. It's 7 of biji cili padi.
  12. You need of Bahan Kisar :.
  13. Prepare 4 ulas of bawang merah.
  14. You need 3 ulas of bawang putih.
  15. You need 1 of inci halia.
  16. It's 1 of inci lengkuas.

Langkah memasak Gulai Ikan Tongkol

  1. Ikan tongkol direbus dengan asam gelugor dan gula nise sehingga separuh masak..
  2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas dengan minyak masak sehingga naik bau..
  3. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Gaul sebati dan masak sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan ikan tongkol bersama-sama air rebusan ikan. Masukkan santan. Kacau sebati..
  5. Perasakan dengan cili padi, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😊.