Gulai Temenung bersama kundur.
You can have Gulai Temenung bersama kundur using 15 ingredients and 19 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Gulai Temenung bersama kundur
- Prepare 10 of ekor ikan temenung.
- You need 1 kilogram of buah kundur.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- Prepare 3 of labu bawang besar.
- Prepare 1 of sudu halba campur.
- Prepare 2 of peket kecil serbuk kari ikan.
- Prepare 1 of sudu besar ajinomoto.
- You need 1 of sudu besar pes asam jawa adabi.
- It's 5 of biji limau kasturi.
- You need 1 cawan of santan pekat.
- Prepare 1 liter of air.
- It's 1 cawan of minyak masak.
- You need 2 keping of asam keping.
- It's 1 of biji buah tomato.
- Prepare 1 of tangkai daun bawang.
Langkah memasak Gulai Temenung bersama kundur
- Sediakan bahan-bahan berikut.
- Siang ikan dan cuci bersih..
- Potong kundur seperti gambar..
- Blen bawang besar dan bawang putih..
- Sediakan periuk yang sesuai..
- Masukkan minyak dan tumis bawang kisar tadi..
- Masukkan halba campur..
- Masukkan rempah kari ikan..
- Biar sampai pecah minyak..
- Masukkan daun kari jika ada..
- Masukkan santan dan air..
- Setelah mendidih masukkan asam jawa, asam keping, buah tomato yang dibelah 4 serta perahan limau kasturi..
- Masukkan buah kundur. Masak sehingga empuk..
- Setelah kundur empuk, masukkan ikan seekor demi seekor..
- Masukkan garam secukup rasa dan ajinomoto..
- Agak-agak ikan masak, tutup api..
- Potong daun bawang sepanjang lebih kurang 2 inci, taburkan di atas gulai tersebut..
- Siap untuk dihidang..
- .