How to Make Tasty Ketupat Palas

Ketupat Palas.

Ketupat Palas You can have Ketupat Palas using 6 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Ketupat Palas

  1. Prepare 3 of tongkol daun palas.
  2. It's 1 kg of beras pulut susu.
  3. It's 1 kg of santan.
  4. It's 1 of sb garam.
  5. Prepare 2 helai of daun pandan.
  6. Prepare of Air secukupnya.

Langkah memasak Ketupat Palas

  1. Daun palas dibuka dahulu. Untuk memudahkan proses membalut..
  2. Satukan beras pulut, santan, garam, air dan daun pandan dalam periuk. Beras pulut dibersihkan dan dimasak bersama santan (half cook).Beras dan santan separas. Biarkan sejuk sebelum membalut..
  3. Isi kan beras pulut ke dalam kelongsong dan ikat kemas. Rebus ketupat sehingga masak. Boleh dihidangkan bersama rendang atau serunding. **Jika kuantiti ketupat banyak. Boleh frozen kan dahulu..