Ketupat Palas.
You can have Ketupat Palas using 6 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Ketupat Palas
- Prepare 3 of tongkol daun palas.
- It's 1 kg of beras pulut susu.
- It's 1 kg of santan.
- It's 1 of sb garam.
- Prepare 2 helai of daun pandan.
- Prepare of Air secukupnya.
Langkah memasak Ketupat Palas
- Daun palas dibuka dahulu. Untuk memudahkan proses membalut..
- Satukan beras pulut, santan, garam, air dan daun pandan dalam periuk. Beras pulut dibersihkan dan dimasak bersama santan (half cook).Beras dan santan separas. Biarkan sejuk sebelum membalut..
- Isi kan beras pulut ke dalam kelongsong dan ikat kemas. Rebus ketupat sehingga masak. Boleh dihidangkan bersama rendang atau serunding. **Jika kuantiti ketupat banyak. Boleh frozen kan dahulu..