How to Make Tasty Ompok Ikan Kembung

Ompok Ikan Kembung.

Ompok Ikan Kembung You can have Ompok Ikan Kembung using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Ompok Ikan Kembung

  1. It's 1 kg of ikan kembung dibersihkan.
  2. It's 10 of biji bawang merah.
  3. Prepare 5 of biji bawang putih.
  4. Prepare 20 of tangkai cili kering. Lebih kan sekiranya suka pedas.
  5. It's 15 keping of asam keping.
  6. Prepare 1/2 of inci kunyit.
  7. You need 2 batang of serai.
  8. It's 1 helai of daun kunyit.
  9. You need of Pisang muda atau peria optional.
  10. You need of Garam dan perasa secukupnya.

Langkah memasak Ompok Ikan Kembung

  1. Susun daun kunyi dan serai ke dalam periuk.
  2. Blander cili, bawang, kunyit, belacan.... Gaul bahan blander dengan ikan yang telah dibersihkan.... Bersama garam dan perasa. Masukkan asam keping, peria atau pisang muda yg telah di potong sekiranya suka....
  3. Susun ikan tadi ke dalam periuk yg telah di alas dengan daun kunyit dan serai tadi. Masukkan air sehingga menutupi ikan tersebut.
  4. Renih Sampai airnya kering.... Di ingatkan jangan sesekali kita kacau ikan ketika tempoh memasak.... Ikan akan hancur jika gi kacau......
  5. Sedia untuk dihidangkan.