Ompok Ikan Kembung.
You can have Ompok Ikan Kembung using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ompok Ikan Kembung
- It's 1 kg of ikan kembung dibersihkan.
- It's 10 of biji bawang merah.
- Prepare 5 of biji bawang putih.
- Prepare 20 of tangkai cili kering. Lebih kan sekiranya suka pedas.
- It's 15 keping of asam keping.
- Prepare 1/2 of inci kunyit.
- You need 2 batang of serai.
- It's 1 helai of daun kunyit.
- You need of Pisang muda atau peria optional.
- You need of Garam dan perasa secukupnya.
Langkah memasak Ompok Ikan Kembung
- Susun daun kunyi dan serai ke dalam periuk.
- Blander cili, bawang, kunyit, belacan.... Gaul bahan blander dengan ikan yang telah dibersihkan.... Bersama garam dan perasa. Masukkan asam keping, peria atau pisang muda yg telah di potong sekiranya suka....
- Susun ikan tadi ke dalam periuk yg telah di alas dengan daun kunyit dan serai tadi. Masukkan air sehingga menutupi ikan tersebut.
- Renih Sampai airnya kering.... Di ingatkan jangan sesekali kita kacau ikan ketika tempoh memasak.... Ikan akan hancur jika gi kacau......
- Sedia untuk dihidangkan.