Gulai Ikan Tongkol.
You can have Gulai Ikan Tongkol using 20 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Gulai Ikan Tongkol
- You need 1 of ekor ikan tongkol (saiz sederhana, dipotong 5 bahagian).
- Prepare 8 of tangkai cili kering (di rebus, kemudian dikisar).
- It's 4 ulas of bawang merah (dikisar).
- Prepare 3 of hiris lengkuas (dikisar).
- Prepare 1 sudu teh of kunyit serbuk (guna 1 inci kunyit hidup lagi sedap).
- You need 1 of sudu kecil rempah biji ketumbar (serbuk).
- You need 100 ml of santan.
- It's 1 cawan of air kosong.
- You need 1 keping of asam keping.
- It's 1/2 sudu makan of gula perang.
- Prepare 2 of sudu kecil garam.
- Prepare 1/2 batang of timun (dipotong memanjang).
- You need 2 of biji cili hijau (dipotong dua).
- It's of Untuk Rebusan Ikan:.
- It's 3 helai of daun pandan.
- You need 1 1/2 sudu teh of garam.
- Prepare 3/4 sudu makan of gula merah.
- It's 2 of sudu besar cuka.
- Prepare 1/2 of inci lengkuas dihiris halus.
- Prepare 1/2 of inci halia dihiris halus.
Langkah memasak Gulai Ikan Tongkol
- Sediakan bahan-bahan..
- Untuk hilangkan hanyir ikan tongkol, cuci bersih bahagian ikan terutama darah pekat. Ikan tongkol perlu direbus sebelum dimasukkan kedalam gulai. Ambil periuk, susun dua tiga helai daun pandan sebagai alas. Susun ikan satu lapisan. Tabur garam halus 1 1/2 sudu teh, 3/4 sudu makam gula melaka, hirisan lengkuas dan halia, renjiskan cuka ke atas ikan secara rata. Rebus guna api perlahan/kecil. Pastikan periuk ditutup semasa proses rebusan ini. Biarkan ikan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam gulai..
- Kisar cili kering, bawang merah, lengkuas.
- Masukkan bahan kisar, serbuk ketumbar, kunyit serbuk, santan dan air ke dalam periuk dan masak dengan api kecil sehingga menggelegak. Perlu dikacau selalu..
- Kemudian masukkan asam keping, garam dan gula perang. Kemudian masukkan ikan rebus. Masak hingga mendidih. Kemudian masukkan timun dan cili hijau. Kacau rata. Siap dan bolehlah dihidang..