Laksa Kedah Mudah! #phopbylinimohd #batch20.
You can cook Laksa Kedah Mudah! #phopbylinimohd #batch20 using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Laksa Kedah Mudah! #phopbylinimohd #batch20
- It's 1 of bungkus laksa kering.
- It's 1 kg of ikan kembong / selar atau campur.
- Prepare 10 of biji cili padi (ikut kepedasan).
- You need 8 keping of asam keping.
- You need 2 of kuntum bunga kantan (potong tengah).
- Prepare 3 batang of serai dititik (hentak sampai leper).
- It's 1 of sudu belacan.
- Prepare 1 of labu bawang besar.
- It's 2 of cili hidup (optional).
- You need 4 of tangkai daun kesum.
- It's 2 of sudu kecil garam.
- It's of .
- It's of Hiasan pelengkap.
- Prepare 4 of biji telur rebus dibelah dua.
- Prepare 5 batang of daun selom / pucuk putat / salad dihiris.
- It's 5 batang of cili padi dihiris.
- It's 4 of biji limau nipis dibelah dua.
Langkah memasak Laksa Kedah Mudah! #phopbylinimohd #batch20
- Rendam laksa sampai lembut. Selepas lembut, rebus sampai mendidih. Laksa yang siap akan ada tekstur licin. Dah siap masak, tapis dan ketepikan. Jom kita buat kuah pula..
- Bersihkan ikan, kemudian rebus semua ikan. Boleh campur ikan kembong campur dengan ikan sardin untuk rasa kuah lebih manis. Ada yang suka guna ikan sardin ja. Ada yang guna sardin dalam tin! Letak la asam keping 2-3 keping dalam rebusan tu, masukkan 1 sudu kecil garam garam. Masak hingga mendidih..
- Lepas ikan siap rebus, keluarkan ikan. Air rebusan jangan dibuang ! Perisi ikan (asingkan isi dan tulang). Langkah ini kena buat dengan teliti, semua bahagian ikan yang keras diasingkan termasuk kepala ikan, sirip, ekor dan tulang-tulang halus yang besembunyi di daging-daging ikan..
- Blend/kisar tulang ikan bersama air rebusan tadi. Lepas tu tapis, sebaiknya tapis dua kali atau tapis guna penapis halus sebab kita tak mahu ada tulang ikan dalam kuah laksa nanti ya..
- Isi ikan pula kalau rajin tumbuk sampai lumat. Kalau nak cepat blend saja dengan air rebusan tadi. Jangan blend halus sangat nanti kuah takda isi..
- Okay sekarang satukan isi dan air tulang tadi dalam periuk. Tulang yang dah ditapis jangan masukkan! Okay, sekarang kena buat sambal pula untuk masuk dalam kuah..
- Blend 1 biji bawang besar, 10 cili padi, 5 cili hidup dan 1/2 sudu besar belacan. Cili boleh dikurangkan kalau tak mahu pedas sangat..
- Masukkan sambal blend tadi ke dalam periuk kuah laksa. Masukkan asam keping, bungan kantan dan serai. Jangan dilupakan daun kesum, masuk lah 2-3 tangkai. (Masukkan daun saja, bukan tangkainya) Masak hingga mendidih. Masukkan 1 sudu kecil garam. Tambah 500ml air, jika suka ada banyak kuah nipis lebihkan air. Jika suka kuah pekat, kurangkan air..
- Siaplah laksa dan kuah. Untuk tambahan, letak hirisan daun selom, pucuk putat, cili padi, telur rebus dan perahan limau nipis..