Recipe: Tasty Ikan Kembung Masak Pindang

Ikan Kembung Masak Pindang.

Ikan Kembung Masak Pindang You can have Ikan Kembung Masak Pindang using 17 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Ikan Kembung Masak Pindang

  1. You need 3 of ekor ikan kembung.
  2. Prepare 1 of biji bawang besar merah (dimayang).
  3. You need 4 ulas of bawang putih (dimayang).
  4. You need 2 of hirisan lengkuas.
  5. You need of Halia sebesar Ibu jari (dimayang).
  6. It's 3 batang of serai (dihiris/diketuk).
  7. Prepare 5-6 of biji cili padi (diketuk hancur).
  8. Prepare 1 of biji cili masak (dibelah dua).
  9. Prepare of Kunyit hidup sebesar Ibu jari (dihiris).
  10. Prepare 1-2 keping of asam keping.
  11. It's 1 of sudu besar Serbuk kunyit.
  12. It's 1 of sudu kecil garam.
  13. Prepare 2 helai of simpulan daun kunyit.
  14. It's 6 of biji bendi.
  15. It's 2 of biji tomato (dibelah 4 setiap biji).
  16. Prepare 1-2 of sudu besar minyak untuk menumis.
  17. You need 500 ml of air panas.

Langkah memasak Ikan Kembung Masak Pindang

  1. Sediakan bahan-bahan. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai, kunyit hidup dan cili padi sehingga layu. Tuangkan air panas..
  2. Masukkan asam keping, kemudian disusuli dengan garam serta serbuk kunyit. Gaul rata dan perasakan secukupnya..
  3. Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan, daun kunyit, cili merah, tomato dan bendi. Biarkan sehingga ikan dan bendi benar- benar masak. Matikan api. Sedia dihidang!!.