Ikan Kembung Masak Pindang.
You can have Ikan Kembung Masak Pindang using 17 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Ikan Kembung Masak Pindang
- You need 3 of ekor ikan kembung.
- Prepare 1 of biji bawang besar merah (dimayang).
- You need 4 ulas of bawang putih (dimayang).
- You need 2 of hirisan lengkuas.
- You need of Halia sebesar Ibu jari (dimayang).
- It's 3 batang of serai (dihiris/diketuk).
- Prepare 5-6 of biji cili padi (diketuk hancur).
- Prepare 1 of biji cili masak (dibelah dua).
- Prepare of Kunyit hidup sebesar Ibu jari (dihiris).
- Prepare 1-2 keping of asam keping.
- It's 1 of sudu besar Serbuk kunyit.
- It's 1 of sudu kecil garam.
- Prepare 2 helai of simpulan daun kunyit.
- It's 6 of biji bendi.
- It's 2 of biji tomato (dibelah 4 setiap biji).
- Prepare 1-2 of sudu besar minyak untuk menumis.
- You need 500 ml of air panas.
Langkah memasak Ikan Kembung Masak Pindang
- Sediakan bahan-bahan. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai, kunyit hidup dan cili padi sehingga layu. Tuangkan air panas..
- Masukkan asam keping, kemudian disusuli dengan garam serta serbuk kunyit. Gaul rata dan perasakan secukupnya..
- Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan, daun kunyit, cili merah, tomato dan bendi. Biarkan sehingga ikan dan bendi benar- benar masak. Matikan api. Sedia dihidang!!.