Recipe: Tasty Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar

Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar.

Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar You can cook Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar using 8 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar

  1. You need 200 gm of Biskut mudah hadam (guna biskut Marie boleh juga).
  2. Prepare 80 ml of Mentega cair.
  3. It's 20 gm of Serbuk gelatin.
  4. You need 60 ml of Air.
  5. You need 600 gm of Keju krim (saya guna Tatura dari Bega Cream Cheese).
  6. Prepare 225 gm of Gula kastor.
  7. Prepare 200 gm of Yogurt tawar.
  8. Prepare 100 ml of Krim Putar sejuk.

Langkah memasak Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar

  1. Sediakan loyang (loose-base pan), saiz 8 inci dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Hancurkan biskut mudah hadam kemudian campur dengan mentega cair, kacau rata dan masukkan ke dalam loyang, ratakan dan tekan-tekan menggunakan tangan sampai padat. Simpan di ruang pembeku selama 20 minit.
  3. Campurkan air dan gelatin biarkan selama 5 minit sehingga gelatin lembut (jangan dikacau ya). Selepas itu cairkan gelatin dengan teknik double boil/ dengan cara mengukus sampai larut. Biarkan sampai sejuk, ketepikan.
  4. Pukul krim putar sejuk sehingga kaku. Ketepikan.
  5. Pukul keju krim dan gula kastor sehingga lembut dan sebati.
  6. Tambahkan yogurt tawar kacau rata, tambahkan krim putar yang sudah dipukul gaul sehingga bercampur dengan rata.
  7. Tambahkan larutan gelatin kacau rata.
  8. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam/semalaman.
  9. Keluarkan kek keju letakkan buah-buahan di atasnya kemudian potong dan hidangkan..