Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar.
You can cook Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar using 8 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar
- You need 200 gm of Biskut mudah hadam (guna biskut Marie boleh juga).
- Prepare 80 ml of Mentega cair.
- It's 20 gm of Serbuk gelatin.
- You need 60 ml of Air.
- You need 600 gm of Keju krim (saya guna Tatura dari Bega Cream Cheese).
- Prepare 225 gm of Gula kastor.
- Prepare 200 gm of Yogurt tawar.
- Prepare 100 ml of Krim Putar sejuk.
Langkah memasak Kek Keju dengan Buah-Buahan Tanpa Bakar
- Sediakan loyang (loose-base pan), saiz 8 inci dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Hancurkan biskut mudah hadam kemudian campur dengan mentega cair, kacau rata dan masukkan ke dalam loyang, ratakan dan tekan-tekan menggunakan tangan sampai padat. Simpan di ruang pembeku selama 20 minit.
- Campurkan air dan gelatin biarkan selama 5 minit sehingga gelatin lembut (jangan dikacau ya). Selepas itu cairkan gelatin dengan teknik double boil/ dengan cara mengukus sampai larut. Biarkan sampai sejuk, ketepikan.
- Pukul krim putar sejuk sehingga kaku. Ketepikan.
- Pukul keju krim dan gula kastor sehingga lembut dan sebati.
- Tambahkan yogurt tawar kacau rata, tambahkan krim putar yang sudah dipukul gaul sehingga bercampur dengan rata.
- Tambahkan larutan gelatin kacau rata.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam/semalaman.
- Keluarkan kek keju letakkan buah-buahan di atasnya kemudian potong dan hidangkan..