Pulut Hitam Cheesecake.
You can have Pulut Hitam Cheesecake using 8 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Pulut Hitam Cheesecake
- Prepare of Kek sponge.
- You need 1 of pkt adunan kek sponge vanilla (guna 250gm sahaja).
- It's of Filling cheese.
- You need 300 gm of pulut hitam (dari bubur pulut hitam).
- Prepare 250 gm of cream cheese.
- It's 2 of sb sour cream.
- It's 60 gm of gula.
- It's 200 gm of whip cream.
Langkah memasak Pulut Hitam Cheesecake
- Untuk kek sponge. Boleh beli adunan kek sponge segera di kedai bakeri. Lihat aturan cara buat. Saya cadangkan guna 250gm adunan untuk hasil kek yang sedang besar..
- Jika ikut aturan yang diberi, hasil kek pasti memuaskan. Bila dah sejuk potong 3 lapis kek itu. Sementara itu kita buat filling cheese..
- Pukul cream cheese, gula dan sourcream hingga gebu..
- Kemudian pukul whip cream hingga kental..
- Ambil hanya isi pulut hitam dari bubur ye. Tidak perlu basuh. Campurkan ketiga bahan. Adunan cheese, whip cream dan pulut hitam. Kaup balik hingga rata..
- Masukkan dalam piping plastik untuk memudahkan kerja. Simpan dalam petias untuk keraskan sedikit adunan cheese. (30minit).
- Selepas 30minit, boleh paipkan adunan cheese atas lapisan pertama dan kedua. Dah selesai simpan kembali kek dalam petias untuk mengukuhkan kek itu..
- Perlu sabar ye puan puan jika inginkan hasil yang memuaskan. Boleh hias atas kek ikot cara anda. Kek perlu disimpan dalam petias sekurang kurangnya semalaman untuk hasil yang cantik apabila dipotong..
- Selamat mencuba😊.