Recipe: Yummy Asam pedas melaka ikan muduk

Asam pedas melaka ikan muduk. Places Petaling Jaya, Malaysia Caterer Ikan Bakar & Asam Pedas Melaka. Asam Pedas Ikan Mayong Parit Jawa Lebuh AMJ Melaka. Salam semua Asam pedas ikan baru menghidangkan sajian menggunakan ikan baru fresh dari laut untuk menjamin kemanisan dan kepuasan pelanggan.

Asam pedas melaka ikan muduk Serius semasa kecil tak pernah pulak makan asam pedas, kalau ada pun yang jenis direbus semua sekali tu terutama ikan mayong atau. Asam pedas bukanlah masakan asing di Malaysia. Cili dan air asam adalah bahan utama. You can cook Asam pedas melaka ikan muduk using 16 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Asam pedas melaka ikan muduk

  1. It's of ekor ikan muduk (dlm 600g).
  2. It's of bwg merah*.
  3. Prepare of bwg putih*.
  4. You need of Seruas jari halia*.
  5. It's of Belacan*.
  6. Prepare of Lada hitam.
  7. It's of serai.
  8. It's of kesum.
  9. Prepare of Bunga kantan (xnak letak xpe).
  10. It's of Garam dan gula secukup rasa.
  11. You need of Air asam jawa.
  12. You need of Kisar bahan bertanda *.
  13. It's of Minyak masak sedikit.
  14. It's of Air.
  15. You need of Kacang bendi 10biji.
  16. It's of Tomato 2 biji.

Namun, lain tempat lainlah caranya walaupun asasnya serupa. Pengalaman berkunjung ke Melaka pasti tidak lengkap tanpa mencuba asam pedas dari air tangan orang Melaka. Selain asam pedas, menu istimewa termasuklah udang galah masak cili padi, ikan keli berlada, ayam rendang, dan daging salai cili padi. Rugilah datang Melaka kalau tak pekena asam pedas.

Langkah memasak Asam pedas melaka ikan muduk

  1. Tumiskan bahan yg dikisar sampai naik minyak. Masukkan lada hitam. Masukkan pula air,daun kesum,bunga kantan,air asam jawa.
  2. Masukkan pula air,daun kesum,bunga kantan,air asam jawa,garam dan gula..
  3. Kemudian masukkan ikan dan bendi. Dah masak tutup api dan masukkan tomato. Siap.

So next trip cuti-cuti Melaka, dah tahulah nak cuba makan di mana. Resep Ikan Asam Manis Enak Sederhana. Hal ini mengidikasikan bahwa kita seharusnya lebih memanfaatkan kandungan kekayaan alam yang ada di air, salah satunya adalah ikan. Learn from One World Hotel chef Amar Abdul Rahim how he prepares his Kepala Ikan Merah Asam Pedas Melaka. Asam pedas ikan tenggiri. foto: Instagram/@ichantiks.