Ikan Tongkol Masak Lemak Kulit Tembikai.
You can have Ikan Tongkol Masak Lemak Kulit Tembikai using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ikan Tongkol Masak Lemak Kulit Tembikai
- You need 1 of ekor ikan tongkol.
- You need 1 of mangkuk kukit tembikai yg lembut.
- You need 1 of biji bawang besar.
- It's 2 ulas of bawang bawang putih.
- It's 1 of inci kunyit hidup.
- You need 1 of inci lengkuas.
- It's 1 helai of daun kunyit.
- You need of Sekuntum bunga kantan.
- It's 8 of tangkai cili api.
- You need of Semangkuk air.
- It's 250 ml of santan.
- Prepare 1 keping of asam keping.
- Prepare 1 of sudu kecil garam.
- You need 1/2 of sudu kecil gula.
Langkah memasak Ikan Tongkol Masak Lemak Kulit Tembikai
- Sediakan bahan-bahan.Buang bahagian luar yg hijau pada bahagian kulit tembikai.Potong2 kecil..
- Kisar bawang2 bersama kunyit hidup,lengkuas dan cili api.Tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau..
- Masukkan air santan dan bunga kantan serta daun kunyit..
- Masukkan kulit tembikai,ikan tonggkol dan asam keping..
- Tunggu sehingga ikan masak dan kulit tembikai lembut.Selamat Mencuba..