Kek Keju Jepun.
You can cook Kek Keju Jepun using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Kek Keju Jepun
- It's 4 keping of keju.
- You need 200 ml of susu cair.
- You need 4 of biji telur putih.
- Prepare 4 of biji telur kuning.
- It's 1/2 cawan of gula halus.
- It's 3/4 cawan of tepung gandum.
- It's 1 of sudu kecil baking powder(ayakkan tepung bersama baking powder).
- It's 1 of sudu kecil esen vanilla.
- It's 1/2 of butter.
Langkah memasak Kek Keju Jepun
- 1. Masukkan susu cair dan keju yang dikoyak kecil ke dalam periuk. Masakkan sampai cair dengan api kecil. Lalu masukkan pula butter dan dikacau rata sampai masak. Tutup api..
- 2.Masukkan telur putih ke dalam mangkuk mixer. Putarkan sampai kembang. Masukkan pula gula sedikit demi sedikit lalu putarkan sampai jadi meringue..
- 3.Pukulkan kuning telur bersama esen vanilla sampai kembang..
- 4.Masukkan kuning telur ke dalam adunan keju lalu dikacaukan sebati. Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata agar menjadi adunan sebati..
- 5.Masukkan meringue sedikit demi sedikit sambil dikaup sebati dengan adunan sampai habis..
- 6.Panaskan oven 170 darjah celcuis selama 10 minit. Sapukan butter pada loyang dan lapikkan dengan kertas minyak. Curahkan adunan ke dalam loyang..
- 7.Sediakan loyang lain yang berisi air panas lalu masukkan loyang adunan ke dalamnya. Bakar selama 170 darjah celcuis selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah celcuis lalu bakar selama 40 minit..
- 8.Cucukkan lidi di tengah kek jika lidi licin tandanya kek sudah masak. Renggangkan oven dan biarkan kek selama 10 minit. Kek keju siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba..