Easiest Way to Prepare Yummy Cabai Picit Merecik

Cabai Picit Merecik.

Cabai Picit Merecik You can cook Cabai Picit Merecik using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Cabai Picit Merecik

  1. Prepare 1-2 of ekor ikan kembung/sardin/pelaling/keli/ikan air tawar semua boleh ikut kesukaan.
  2. Prepare 10 of biji cili api - dipotong kecil **.
  3. You need 1 sudu makan of belacan **.
  4. You need 1 of mangkuk kecil jus asam jawa - jangan cair sangat **.
  5. Prepare 1 sudu makan of gula **.
  6. Prepare 1/8 of sudu garam halus - atau secukup rasa **.
  7. Prepare 2 of biji limau kasturi - perah ambil jus atau perahan limau nipis **.

Langkah memasak Cabai Picit Merecik

  1. Ikan cuci bersih, ikut citarasa bakar atau stim/kukus..
  2. Asingkan isi dengan tulang..
  3. Dalam bekas, masukkan semua bahan bertanda (**), picit dengan jari. Tapi awas jari jadi panas, jika tidak tahan panas cili boleh guna sudu. Sambil picit/tenyeh sebatikan semua bahan..
  4. Akhir sekali campurkan dengan isi ikan nikmat sedap sangat..