Cabai Picit Merecik.
You can cook Cabai Picit Merecik using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Cabai Picit Merecik
- Prepare 1-2 of ekor ikan kembung/sardin/pelaling/keli/ikan air tawar semua boleh ikut kesukaan.
- Prepare 10 of biji cili api - dipotong kecil **.
- You need 1 sudu makan of belacan **.
- You need 1 of mangkuk kecil jus asam jawa - jangan cair sangat **.
- Prepare 1 sudu makan of gula **.
- Prepare 1/8 of sudu garam halus - atau secukup rasa **.
- Prepare 2 of biji limau kasturi - perah ambil jus atau perahan limau nipis **.
Langkah memasak Cabai Picit Merecik
- Ikan cuci bersih, ikut citarasa bakar atau stim/kukus..
- Asingkan isi dengan tulang..
- Dalam bekas, masukkan semua bahan bertanda (**), picit dengan jari. Tapi awas jari jadi panas, jika tidak tahan panas cili boleh guna sudu. Sambil picit/tenyeh sebatikan semua bahan..
- Akhir sekali campurkan dengan isi ikan nikmat sedap sangat..