How to Cook Delicious Lempeng ft Kari Ikan

Lempeng ft Kari Ikan.

Lempeng ft Kari Ikan You can have Lempeng ft Kari Ikan using 17 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Lempeng ft Kari Ikan

  1. Prepare of Bahan Lempeng :.
  2. It's 2 cawan of tepung gandum.
  3. Prepare 1 cawan of air.
  4. Prepare 1 sudu teh of garam.
  5. You need 1 sudu teh of serbuk kunyit.
  6. It's of Bahan Kari Ikan :.
  7. It's 4 of ekor ikan kembung.
  8. You need 5 of sudu besar serbuk kari ikan.
  9. It's 1 of sudu besar serbuk cili.
  10. You need 3 ulas of bawang merah (hiris halus).
  11. You need 2 ulas of bawang putih (hiris halus).
  12. You need 1 of inci halia (hiris nipis).
  13. It's 1 of tangkai daun kari.
  14. It's 1 of biji tomato (dipotong empat).
  15. You need 1 kotak of santan.
  16. Prepare 1 of sudu besar garam.
  17. Prepare 1/2 cawan of air.

Langkah memasak Lempeng ft Kari Ikan

  1. Bancuh tepung gandum dengan air. Masukkan garam dan serbuk kunyit..
  2. Masak menggunakan pan sehingga adunan tepung habis (saiz lempeng ikut citarasa). Angkat dan ketepikan seketika..
  3. Tumis bawang merah, bawang putih & halia sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari ikan, serbuk cili dan air. Masak sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan ikan kembung, santan, daun kari dan tomato. Perasakan dengan garam. Masak sehingga mendidih dan masak sempurna. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..