Lempeng ft Kari Ikan.
You can have Lempeng ft Kari Ikan using 17 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Lempeng ft Kari Ikan
- Prepare of Bahan Lempeng :.
- It's 2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1 cawan of air.
- Prepare 1 sudu teh of garam.
- You need 1 sudu teh of serbuk kunyit.
- It's of Bahan Kari Ikan :.
- It's 4 of ekor ikan kembung.
- You need 5 of sudu besar serbuk kari ikan.
- It's 1 of sudu besar serbuk cili.
- You need 3 ulas of bawang merah (hiris halus).
- You need 2 ulas of bawang putih (hiris halus).
- You need 1 of inci halia (hiris nipis).
- It's 1 of tangkai daun kari.
- It's 1 of biji tomato (dipotong empat).
- You need 1 kotak of santan.
- Prepare 1 of sudu besar garam.
- Prepare 1/2 cawan of air.
Langkah memasak Lempeng ft Kari Ikan
- Bancuh tepung gandum dengan air. Masukkan garam dan serbuk kunyit..
- Masak menggunakan pan sehingga adunan tepung habis (saiz lempeng ikut citarasa). Angkat dan ketepikan seketika..
- Tumis bawang merah, bawang putih & halia sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari ikan, serbuk cili dan air. Masak sehingga pecah minyak..
- Masukkan ikan kembung, santan, daun kari dan tomato. Perasakan dengan garam. Masak sehingga mendidih dan masak sempurna. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..