Laksa Kuah Putih.
You can cook Laksa Kuah Putih using 23 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Laksa Kuah Putih
- It's 5-6 of ekor ikan kembung.
- It's of Beberapa asam gelugor.
- It's Sedikit of garam.
- It's of Kuah Laksam.
- It's 1 of biji besar Bawang merah (dikisar).
- Prepare 3 ulas of bawang putih (dikisar).
- Prepare 1 of inci halia (dikisar).
- It's 1 kotak of kecil santan.
- It's of Serbuk lada hitam.
- Prepare 1 of sudu halba.
- You need 1 batang of serai.
- You need of Asam gelugor.
- You need of Gula melaka / nise.
- You need of Garam secukup rasa.
- You need of Bahan Sampingan.
- Prepare of Laksa kering (direbus).
- Prepare of Kubis (dihiris halus).
- Prepare of Bunga kantan (dihiris halus).
- Prepare Daun of kesum (dihiris halus).
- Prepare of Timun (dihiris halus).
- Prepare of Kacang panjang (dihiris halus).
- Prepare of Taugeh.
- Prepare Sedikit of lada kelantan (rujuk resepi sebelum ini).
Langkah memasak Laksa Kuah Putih
- Rebus ikan bersama asam gelugor dan sedikit garam. Kemudian setelah masak, asingkan isi ikan bersama tulang..
- Isi ikan dikisar bersama bawang merah, bawang putih dan halia. Tulang ikan dikisar berasingan dan ditapis masuk dalam periuk..
- Masukkan santan, serai, lada hitam, asam keping dan halba. Buka api, dan rebus kesemua hingga mendidih. Kemudian masuk gula melaka dan sedikit garam. Gaulkan semua hingga sebati. Siap..
- Sediakan ulaman sayur dan rebus laksa kering hingga empuk..
- Siap kesemua dan hidangkan bersama sedikit sambal lada kelantan. Selamat mencuba..