Recipe: Appetizing Laksa Kedah

Laksa Kedah.

Laksa Kedah You can have Laksa Kedah using 16 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Laksa Kedah

  1. You need 1 of kilo ikan segar (saya gunakan ikan kembung).
  2. It's 21 of biji cili kering.
  3. Prepare 5 ulas of bawang besar.
  4. Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
  5. Prepare 2 of tangkai daun kesom atau cenohom.
  6. It's 3-6 of asam keping atau asam gelugur.
  7. You need of Belacan saiz ibu jari.
  8. Prepare 2 of paket laksa.
  9. It's Sedikit of garam.
  10. You need of Kuah.
  11. It's 2 ulas of bawang besar dihiris halus.
  12. You need of Limau asam dibelah ikut kesesuaian.
  13. Prepare of Cili padi dihiris halus.
  14. You need of Bunga kantan dihiris halus.
  15. It's Daun of gajus, pegaga dan selom dihiris halus.
  16. It's of Hidangan.

Langkah memasak Laksa Kedah

  1. Rendam laksa berasingan. Sebaiknya 2-3 jam. Rebus hingga laksanya lembut dan mudah putus. Toskan dan basuh dengan air biasa untuk elakkan jadi lembik..
  2. Ikan dibersihkan dan direbus hingga didih bersama 2 keping asam.
  3. Rebus cili kering hingga didih dan dikisarkan bersama bawang merah. Masukkan dalam periuk dan panaskan perlahan-lahan.
  4. Ikan rebus tadi diambil isinya dan dikisarkan. Gunakan air rebusan tadi semasa kisarkan isi ikan tadi. Masukkan dalam periuk..
  5. Tambah asam keping, belacan, bunga kantan dan daun kesom. Gunakan api yang sederhana dan masak hingga mendidih..
  6. Didihkan hingga kelihatan bunga kantan itu lembut dan kembang. Tutup api dan tambahkan garam secukup rasa.
  7. Hidangkan bersama bahan-bahan untuk hidangan tadi.