Laksa Kedah.
You can have Laksa Kedah using 16 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Laksa Kedah
- You need 1 of kilo ikan segar (saya gunakan ikan kembung).
- It's 21 of biji cili kering.
- Prepare 5 ulas of bawang besar.
- Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
- Prepare 2 of tangkai daun kesom atau cenohom.
- It's 3-6 of asam keping atau asam gelugur.
- You need of Belacan saiz ibu jari.
- Prepare 2 of paket laksa.
- It's Sedikit of garam.
- You need of Kuah.
- It's 2 ulas of bawang besar dihiris halus.
- You need of Limau asam dibelah ikut kesesuaian.
- Prepare of Cili padi dihiris halus.
- You need of Bunga kantan dihiris halus.
- It's Daun of gajus, pegaga dan selom dihiris halus.
- It's of Hidangan.
Langkah memasak Laksa Kedah
- Rendam laksa berasingan. Sebaiknya 2-3 jam. Rebus hingga laksanya lembut dan mudah putus. Toskan dan basuh dengan air biasa untuk elakkan jadi lembik..
- Ikan dibersihkan dan direbus hingga didih bersama 2 keping asam.
- Rebus cili kering hingga didih dan dikisarkan bersama bawang merah. Masukkan dalam periuk dan panaskan perlahan-lahan.
- Ikan rebus tadi diambil isinya dan dikisarkan. Gunakan air rebusan tadi semasa kisarkan isi ikan tadi. Masukkan dalam periuk..
- Tambah asam keping, belacan, bunga kantan dan daun kesom. Gunakan api yang sederhana dan masak hingga mendidih..
- Didihkan hingga kelihatan bunga kantan itu lembut dan kembang. Tutup api dan tambahkan garam secukup rasa.
- Hidangkan bersama bahan-bahan untuk hidangan tadi.