Kari Kepala Ikan Salmon resepi bonda.
You can cook Kari Kepala Ikan Salmon resepi bonda using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Kari Kepala Ikan Salmon resepi bonda
- Prepare 1 of ekor ikan salmon 600gram.
- It's 1 of biji santan kelapa segar.
- It's 2 of paket rempah kari babas kecil.
- You need 7 ulas of bawang merah.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- You need 1 of tangkai daun kari.
- You need 1 sudu makan of herba campuran.
- It's of garam secukup rasa.
- You need 1 sudu makan of gula pasir.
- Prepare sedikit of asam jawa.
- It's 7 of biji kacang bendi.
- Prepare 1 of biji tomato.
- You need sedikit of minyak masak untuk tumisan.
Langkah memasak Kari Kepala Ikan Salmon resepi bonda
- Kisar bawang putih, bawah merah dan herba campuran. Kemudian campurkan sekali bersama rempah kari yg telah di isi air suam..kacau rata dan tumis sehingga terbit minyak.
- Masukkan daun kari, asam jawa ke dalam tumisan sehingga naik bau dan masukkan ikan salmon.
- Masuk santan kelapa garam dan sedikit gula tunggu sehingga mendidih.
- Masukkan rencah kacang bendi dan tomato. Padamkan api. Siap untuk hidangan.