Recipe: Perfect Kek Keju Strawberry and Blueberry Bakar

Kek Keju Strawberry and Blueberry Bakar.

Kek Keju Strawberry and Blueberry Bakar You can cook Kek Keju Strawberry and Blueberry Bakar using 13 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Kek Keju Strawberry and Blueberry Bakar

  1. You need of 👉Untuk bahagian bawah.
  2. It's 100 gm of Oreo tanpa krim.
  3. Prepare 30 ml of Mentega cair.
  4. You need of 👉Untuk kek keju.
  5. Prepare 500 gm of Keju krim (saya guna Tatura dari Bega Cream Cheese).
  6. Prepare 200 gm of Gula kastor.
  7. Prepare 3 biji of Telur.
  8. Prepare 2 sudu besar of Tepung jagung.
  9. It's 100 gm of Yogurt tawar greek.
  10. Prepare 100 ml of Krim putar (pukul sehingga kaku).
  11. It's 1 sudu besar of Jus lemon.
  12. Prepare 100 gm of buah Strawberi saiz kecil.
  13. Prepare 100 gm of buah Blueberry.

Langkah memasak Kek Keju Strawberry and Blueberry Bakar

  1. Sediakan loyang (loose-base pan) saiz 8 inci, kemudian alaskan dengan kertas minyak/baking paper dan tutup bahagian bawah dan sekelilingnya dengan kertas aluminium. Ketepikan.
  2. Untuk bahagian bawah: Hancurkan oreo sehingga hancur dengan menggunakan food processor atau masukkan oreo ke dalam plastik dan diketuk dengan pin rolling sehingga hancur.
  3. Campurkan oreo dengan mentega cair kacau rata dan tuang ke dalam loyang, ratakan dan ditekan-tekan sehingga padat dengan menggunakan tangan.
  4. Kemudian simpan di dalam ruang pembeku selama 15 minit. Ketepikan.
  5. Untuk kek keju: Pukul keju krim dan gula kastor sehingga lembut dan sebati.
  6. Masukkan telur satu demi satu sehingga adunan lembut dan sebati.
  7. Masukkan tepung jagung pukul rata, masukkan jus lemon yogurt dan krim putar dipukul, kemudian gaul sehingga rata.
  8. Tambahkan buah Strawberi dan Blueberry gaulkan dengan spatula.
  9. Masukkan adunan ke dalam loyang dan ratakan.
  10. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius, bakar kek keju selama 45-50 minit (bergantung kepada ketuhar masing-masing) dengan teknik au bin marie/water bath, dengan meletakkan loyang kek keju di atas loyang persegi yang diisi dengan air panas.
  11. Setelah masak, keluarkan kek keju biarkan sehingga sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam/semalaman.
  12. Lepas itu keluarkan kek keju dari loyang, letakkan topping kemudian potong dan sedia untuk dihidangkan..