Burnt Cheesecake Agak2.
You can cook Burnt Cheesecake Agak2 using 7 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Burnt Cheesecake Agak2
- You need 5 of BIJI Telur.
- You need 1/2 TIN of Susu Cair.
- It's 3/4 CAWAN of Gula.
- You need 3/4 CAWAN of Tepung gandum.
- It's 1 of SUDU KECIL Esen vanilla.
- It's 1/2 of BIJI Lemon.
- You need 200 G of Cream cheese (agak2 je).
Langkah memasak Burnt Cheesecake Agak2
- Asingkan kuning telur. Pukul putih telur sehingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga menjadi meringue..
- Isi periuk separuh penuh air. Letakkan mangkuk kaca die tengah periuk dan letakkan cream cheese serta susu cair ke dlm mangkuk. Hidupkan api. Apabila hampir mendidih. Tutup api dan alihkan periuk dari dapur masak. Biarkan mangkuk di atas periuk dan kacau sehingga cream cheese dan susu cair menjadi sebati. Abaikan langkah ini jika cream cheese anda telah pun lembut dan bole terus pukul cream cheese berserta susu cair sehingga sebati..
- Adunan itu kemudian dimasukkan esen vanilla, tepung gandum, kuning telur, parutan dan perahan lemon. Kacau sehingga sebati..
- Masukkan adunan cream cheese ke dalam adunan meringue. Tapiskan adunan cream cheese agar tidak berketul. Adukkan sehingga sebati..
- Masukkan baking paper ke dalam loyang/acuan. Masukkan adunan ke dalam acuan. Pastikan loyang lebih tinggi daripada adunan kerana cake akan mengembang dengan tinggi..
- Bakar secara waterbath pada suhu 170°C selama 1 jam 30 minit. (*saya lupa panaskan oven terlebih dahulu).
- Kalau rindu, boleh check-it-out kejap2. 😂.
- Setelah siap, biarkan sebentar agar cake sejuk. (*cake akan lembik di bahagian tengah ketika panas dan sempurna selepas sejuk).