Ikan Patin Buah Masak Tempoyak.
You can have Ikan Patin Buah Masak Tempoyak using 8 ingredients and 2 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Ikan Patin Buah Masak Tempoyak
- It's 1 kg of atau Seekor ikan patin.
- It's 3 of senduk tempoyak.
- It's 10-15 of biji cili padi ikut kepedasan masing-masing.
- Prepare 1 of inci kunyit hidup.
- It's 1 keping of asam keping.
- It's Daun of kesum.
- Prepare of Bunga kantan.
- Prepare of Gula, garam dan bahan perasa.
Langkah memasak Ikan Patin Buah Masak Tempoyak
- Blender cili padi dan kunyit hidup dahulu, dah lumat baru masukkan 3 senduk tempoyak dalam blender. Blender sehingga lumat. Ikan patin yang sudah dibersihkan boleh lah di masukkan dalam periuk bersama bunga kantan..
- Masukkan kesemua sekali bahan yang sudah diblender. Masak dengan api sederhana. Masukkan asam keping, daun kesum, gula, garam dan bahan perasa. Tunggu sehingga menggelegak dan ikan masak. Jangan terlalu kacau sangat untuk mengelakkan ikan hancur. Dah siap masak boleh lah dihidang untuk berbuka puasa.